Културите се развиват с променлив успех заради променливото време. Ако дъждовете са благоприятни за късните сортове малина, това не е така за летните сортове, чиято интензивна беритба е през месец юли. Това каза Божидар Петков, председател на Българска асоциация на малинопроизводителите и биоягодоплодните (БАМ-Я) за Агри.БГ.

Иновация: Инвитро малини на полето


„Дъждовното време, особено преди 2 седмици, създаде затруднения както за прибиране на реколтата, така и за нейното качеството“, добави Петков.

 

Божидар Петков: Въпреки че очакванията за добивите бяха добри, се очертават по-ниски добиви спрямо миналата година


 „Това, което очакваме като добив най-вероятно няма да бъде изпълнено заради два фактора – затруднението в брането и влошаването на качеството, в резултат от непрекъснатите валежи“, категоричен е председателят на БАМ-Я.


По високите места - Тетевенския балкан, Гоце Делчев, Самоков, все още продължава брането на лятна малина.


Заключенията са по-скоро негативни.

През последните години се наблюдава тенденцията, че летните малини страдат от два основни проблема – малиновото комарче и болестта кониотириум. 


„Много хора бъркат болестта кониотириум със зимното измръзване и не вземат никакви мерки за справяне с проблема. Този проблем става все по-голям и дори много хора започнаха да се отказват от отглеждането на лятна малина точно по тази причина. Според мен това е доста неправилно решение, което е свързано с незнание от страна на голяма част от малинопроизводителите“, каза Божидар Петков.


Времената, както при лозата – забоди пръчка, пий вино, отминаха. Така и при малините – забоди пръчка, бери малини също отминаха, добави шеговито производителят.


„Вече оцеляват не най-големите, а най-адаптивните и иновативните. Адаптирайки се към новите климатични промени и внедрявайки иновативни технологии за отглеждане и нови сортове, това е залог за оцеляване и успех“, категоричен е Петков.