В следващите няколко дни времето ще е предимно сухо, което ще позволява довършване на жътвата на пролетните култури, а зреенето при късните сортове овошки и лозя ще протичат при температури близки до нормата, пише в седмичната агропрогноза на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Слънчогледът не отстъпва от високите си цени

През изтеклия седемдневен период в някои райони от страната паднаха валежи между 15 – 25 l/m2 (Елхово – 15 l/m2, Шабла – 16 l/m2, Ловеч – 16 l/m2, Силистра – 16 l/m2, София – 22 l/m2, Драгоман – 22 l/m2, Ахтопол – 24 l/m2, Кърджали – 26 l/m2), които подобриха почвената влага в орния слой и условията за провеждане на почвообработки, отчитат метеоролозите. Валежи се очакват отново през следващата седмица. Те ще осигурят нужната влага за началните етапи от развитието на засетите в агротехнически срок есенни култури (рапица), се казва още в агропрогнозата

НИМХ: Във втората част на следващите седем дни, в котловините и високите полета има вероятност за образуване на слани и риск от осланяване на продукцията от късното зеленчукопроизводство. 

Започва оптималния агротехнически срок за сеитбата на пшеница във високите полета, обръщат внимание експертите. В края на септември времето е подходящо за засяване на спанак. Сеитбата може да се извърши ръчно или механизирано с редосеялка, в зависимост от условията и големината на площите. 

При ръчно засяване семената могат да се разпръснат площно или да се засеят редово на плитки бразди с междуредово разстояние от 20 cm. Дълбочината на сеитба трябва да бъде между 2 – 4 cm. След засяване на семената е добре площта да се валира. Посевната норма на декар варира между 2 – 3 kg.