Промени в Закона за тютюна с цел защита на производителите от фирмите изкупвачи, подготвя ДПС. Това съобщи депутатът Ердинч Хайрула на фона на нарастналото през тази седмица напрежение сред тютюнопроиводителите от различни региони на страната, заради забавеният старт на изкупната кампания и неяснотите около формирането на цените на различните сортове тютюн от страна на международните фирми - изкупвачи.

 

„Очакваната либерализация на пазара, която ГЕРБ въведоха с промени в Закона, която да регулира цените на тютюна, не доведе до добри резултати. Очакваха да се вдигнат изкупните цени, но това не стана”, коментира Ердинч Хайрула. Той отчете като грешка премахването на лицензионния режим в Закона за тютюна и тютюневите изделия, а също и отпадането на регистъра на тютюнопроизводителите.

 

„В закона бяха записани срокове за изкупуване, а също и минимални изкупни цени. Сега това не съществува облечено в законова форма и ръцете на изкупвачите са развързани те да определят и срокове и цени, което внася напрежение в сектора”, коментира Хайрула. По думите му промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия щели да бъдат съгласувани както със сдруженията на тютюноприоизводителите, така и с Министерството на земеделието и храните, с които вече били водени разговори.

 

Защита за тютюнопроизводителите с промени в Закона обеща пред участниците в митинга в Момчилград по повод 29 години от „възродителния процес” и заместник-председателят на ДПС Рушен Риза. По думите му ГЕРБ така били изменили Закона, че в момента фирмите-изкупвачи извивали ръцете на производителите на тютюн, бавейки изкупната кампания.

 

Според кмета на община Кирково Сали Рамадан миналата година по това време всичкия тютюн вече е бил изкупен. Сега една единствена фирма – „Булгартабак София”, била стартирала изкупуването в най-големия тютюнопроизводителен район в Източните Родопи – Кирковско. „Забавянето на кампанията доведе до голямо напрежение сред производителите. Може би целта на фирмите, които знаят, че има по-голямо количество и с добро качество произведен тютюн тази година – 2500-2800 тона в община Кирково, е да ударят с по-ниски цени производителите”, коментира Рамадан.


Той е убеден, че без държавно регулиране на този отрасъл няма как да стане. ”Това касае хляба на стотици хиляди души, не са 10-15 000, за да оставиш пазарът да определя цените”, заяви кирковският кмет.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!