Метеоролозите на AccuWeather прогнозират, че след зимата, която не беше особено студена в Европа, ще дойде топла пролет, но с повече валежи.

Зимни зърнени култури - как се справят с топлото време в Европа?

Температурите ще са близки до средните или по-високи. Не мислете обаче, че времето ще бъде спокойно. Експертите очакват наводнения и периоди на бури, които ще бъдат регистрирани в много страни през периода март – май.

Една от частите на Европа, в която се очаква пролетта да протече по обичайния начин, е Балканският полуостров.

Най-влажният период от сезона ще започне през март и ще продължи до първата част на април. Тогава се очаква серия от обилни дъждове.

Не е изключено да има наводнения. Тези валежи ще бъдат от съществено значение за предстоящите летни месеци, които може да се окажат по-сухи от обичайното.

През март предстои топенето на снеговете по високите части на планините.

От края на април до май синоптиците алармират за висок риск от гръмотевични бури. Те предразполагат към наводнения и силни ветрове.

През втората половина на пролетта времето ще стане по-сухо. Очакват се обичайните за сеноза температури по линията Италия – Румъния – Гърция.

Топлото време ще се запази в Европа

Пролетта ще бъде по-топла в цяла Европа. Като цяло се очакват температури в нормата или над нея. Най-честите и най-дългите периоди на топло време ще бъдат на Иберийския полуостров, в Германия и в южните части на Великобритания. Дългите слънчеви часове ще позволят на хората да прекарват повече време навън в сравнение с минали години.

Поради повишените температури се очаква сезонът на алергиите да стартира по-рано от обичайното, предупреждава метеорологът Тайлър Ройс.

Селското стопанство ще извлече ползи от топлото и продължителното сухо време. Фермерите ще имат възможност по-бързо да засеят и засядат отглежданите култури.

Очаква се части от Португалия и Испания да се почувстват като през лятото още през месец май. Ще има поне няколко дни с температури над 32 градуса, допълва Ройс.

Най-горещото място в Испания може да регистрира температури от 38 градуса в края на май и началото на юни. В Лондон максималните температури ще достигнат 27 градуса в края на месец май.

Според синоптиците в Париж и Берлин термометрите през втората половина на май ще покажат дори 30 градуса.

Лошо време заплашва Франция и Полша – очакват се силни ветрове и градушка

Топлото време ще бъде прието с отворени обятия от повечето хора през тази пролет. То обаче върви и с рискови климатични явления. В Западна и Централна Европа не е изключено да има бури. Там рискът от лошо време през април и май ще е висок.

Сред най-застрашените от гръмотевични бури ще бъдат Франция, Белгия, Нидерландия, Германия и северната част на Полша. Опустошителни ветрове, градушки и наводнения ще са най-честите последствия от бурите. Не е изключено да се образуват торнада.

Положителната страна на бурите, които Европа ще усети през предстоящите месеци, са дъждовете. Земеделските производители с нетърпение очакват нивото на влагата на почвата да се подобри. Нивото на реките ще се повиши.

Заедно с това остава рискът от гръмотевични бури, които са способни да нанесат щети по културите под формата на наводнения и силни ветрове.

Страховете от сушата ще продължат да растат заради сухата пролет в Източна Европа

Метеоролозите очакват топлото време да се запази през цялата пролет на територията на Полша, Прибалтика, Беларус и Украйна. Ще има много дни с температури на въздуха над 27 градуса. От март до май на места в Литва, Латвия и Естония ще има дълги периоди с по-топло от обичайното време.

Липсата на дъжд ще бъде съпроводена от високи температури, което допълнително ще увеличи тревогата от сушата.  

Италия: прасковите и кайсиите цъфтят много рано, първа реколта от ягоди

Необичайно високите температури в Европа през зимата се виждат ясно из селскостопанските райони. В Италия кайсиевите и прасковите дръвчета на места вече цъфтят. Ситуацията провокира тревоги сред производителите на плодове, информира SadyOgrady.

Няколко седмици по-рано от обичайното италианците вече имат узрели ягоди. Продукцията вече е на пазара. Според експерти рекордно топлата зима е предизвикала революция в градините и посевите.

Първите ягоди от южната част на Италия тази година са узрели в началото на февруари, въпреки че обикновено се берат от март нататък. В района на Лацио пък е узрял бобът. След седмица се очаква първата реколта аспержи да стигне до магазините.