През последната седмица от март настъпва съществено повишаване на температурите, което ще доведе до трайно активизиране на вегетационните процеси при есенните посеви, пише в прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Мярка 10: Производители настояват да отпадне окопаването в градините

При зимните житни култури ще се наблюдава масово фаза братене. Само на изолирани места, в агростанциите Хасково, Чирпан и Казанлък пшеницата ще се намира във фаза трети лист, съобщават агрометеоролозите и припомнят, че следващият седемдневен период съвпада с оптималния агротехнически срок за сеитба на слънчоглед в районите от Дунавската равнина.

Топлото време ще доведе до набъбване и разпукване на пъпките на овощните насаждения. В отделни райони на страната, най-напредналите в развитието си костилкови видове ще са във фазите цветен бутон и начало на цъфтеж, сочи агропрогнозата.

НИМХ: През повечето дни от периода се очаква относително сухо време и възможност за извършване на сезонните агротехнически дейности – предсеитбени почвообработки и сеитба на пролетните култури, обследване на есенните посеви за заплевеленост и вредители. 

Условията ще са подходящи за провеждане на предцъфтежните растителнозащитни пръскания при трайните насаждения срещу някои от зимуващите патогени и вредители – струпясване по семковите овощни видове, сачмянка по костилковите, както и срещу особено опасния червен овощен акар по всички овошки и лозята.