През следващите седем дни вегетационните процеси при есенниците и началните етапи от развитието на засетите до момента пролетници ще се осъществяват при средноденонощни температури около и над нормата, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?

Валежите, които паднаха на места в страната в началото на месеца, са подобрили почвената влага, констатират агрометеоролозите. В отделни райони са отчетени количества дъжд между 10 и 20 l/m2 (Карнобат – 10 l/m2, Ловеч – 11 l/m2, Казанлък – 12 l/m2, Кюстендил – 12 l/m2, Враца – 14 l/m2, София – 17 l/m2, Шумен – 18 l/m2, Добрич – 20 l/m2, Русе – 21 l/m2).

През следващите дни при пшеницата и ечемика ще се наблюдава масово фаза братене. В отделни райони от Дунавската равнина ще се осъществява преход от братене към вретенене, а на места в Южна България (агростанции Любимец и Хасково) ще протича начало на фаза вретенене. При рапицата ще протича образуване на разклонения. 

Овощните видове ще са във фазите разпукване на пъпките, бутонизация и цъфтеж. При лозата ще протича сокодвижение и набъбване на пъпките. В началото на втората половина от периода на места в полските райони се прогнозират отрицателни минимални температури и риск от евентуални повреди за овошките встъпили във фаза цъфтеж, предупреждават агрометеоролозите.

НИМХ: През периода в районите от Източна и Централна България се прогнозират валежи със стопанско значение 

Условията там ще ограничават възможностите за провеждане на сезонните мероприятия – почвообработки и сеитбата на пролетни култури, предцъфтежни пръскания при трайните насаждения.