„Цената на агнетата трябва да скочи, но дали ще има кой да ги купи? Всеки фермер иска висока цена, но ще има ли кой да я даде?“, разсъждава д-р Васил Стоев, собственик на ферма със 100 овце в добричкото село Опанец. Той отчита, че вече има интерес към агнетата, но това са хора, които от дълги години закупуват жива стока от него. След 15 април агнетата ще бъдат разпродадени.  

Идат празници, крадат агнета

„Умуваме с колегите от региона. Ясно е, че дори и по 10 лв. да вървят агнетата, пак няма да сме на печалба, но няма какво да направим. Агнетата трябва да са продаваеми, а хората нямат пари в тази криза“, допълва д-р Васил Стоев. Продажбите в селото ще започнат по 8 лв./кг живо тегло за агне до 30 кг и по 7 лв./кг за по-големите. 

„Някои кланици вече са обявили по 6 лв./кг живо тегло, но препатили колеги споделиха, че после са смъкнали на 5 лв./кг. Това е крайно недостатъчно, нямам думи“, възмущава се д-р Стоев. Той е категоричен, че след тежката и суха 2020 г. и двойния скок на цените на фуражите овцевъдите не могат да покрият себестойността на животните. 

„Овчето мляко също е голям проблем. Една ценна суровина се изкупува на безценица. Мандрите не го искат, явно затова дават по 1-1,20 лв./л, а това е подигравка за нас“, допълва картината в сектора фермерът. В същото време тенденцията вече се очертава – в търговската мрежа агнешкото месо и овчето мляко вървят нагоре. 

Неуредиците в родното овцевъдство винаги стават явни в дните преди Гергьовден и Великден. Тогава на пазара „пристига“ внос на агнешко месо – от съседни държави, дори от други континенти. В същото време стимулите за родните животновъди се оказват недостатъчни, а те имат капацитета да задоволят нуждите на пазара.

Студеното време е пречка за изкарването на овцете на паша, а изхранването им става все по-трудно. „Все още имаме малки количества боб, леща, слама и люцерна. Царевицата отдавна свърши, то нямаше реколта през есента“, споделя д-р Стоев. Той е категоричен, че за разлика от миналата година сега влага в почвата има, дори предостатъчно.

„Ако се затопли времето, за 10 дни овцете ще се напасат и после друго няма да искат. Много е важна пашата. Обикновено ги изкарвам в началото на април, но сега се очертава до 15-20 април да вали“, не крие притесненията си овцевъдът. 

Грижите му са свързани и с пролетната кампания, тъй като във фермата сами си произвеждат храната за животните. „Имаме да сеем люцерна, да култивираме, но е кално. Грах и фий успяхме да засеем. Мероприятията ще закъснеят тази година, после всичко ще е накуп“, допълва д-р Васил Стоев.