Пролет е. Време за работа на полето и за залагане на годишния план на фермерите. Зеленчукопроизводителите стартират със свито сърце годината без да знаят кога и какво точно ще получат като подкрепа от държавата. „Липса на чуваемост, липса на разбиране, на пролетна умора или какво, не знаем, но ние продължаваме да чакаме обещаните от министерството действия, заради които възпряхме протестите си, а оттам само протакат”, коментира пред Агри.БГ председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите (НАК) Тодор Джиков.

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?

Браншовите представители в сектора очакваха на 6 април Консултативен съвет по плодове и зеленчуци, на който да се даде яснота по очакваните мерки. „Обявиха го онлайн без тема, после го отложиха заради FRUIT LOGISTICA за 12 април. Необяснимо защо този Консултативен съвет се протака, имам чувството, че няма никакви проблеми в сектора”, поясни Джиков, като подчерта, че в момента се извършват около 95% от разходите за производство – семена, препарати, торове.

Именно от престижното изложение земеделският министър Иван Иванов отново заяви, този път пред оранжерийните производители от българския щанд, че "продължаващото покачване на цените на горивата, електроенергията и суровините оказва пагубно влияние върху сектора и е необходимо предприемането на незабавни и решителни действия, както и да се търсят възможности за постигне на устойчива продоволствена сигурност".

На последния Съвет по земеделие в Люксенбург той изрази подкрепа за общия документ на 13 държави членки, представен от Хърватия, за извънредна мярка за подкрепа по Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР).

В същото време у нас земеделците все повече се изнервят от наличието на много добри послания и липсата на действия. Докато тече прием по de minimis за подкрепа на производителите на оранжерийни зеленчуци, който те очакваха много по-рано заради високите разходи за отопление, производството на открито още чака на опашката за извънреден de minimis.

“Спряхме хората от протест, а нищо от това, което обещаха, не се осъществява вече три седмици. Нямаме нужда от ПР акции за лаборатории, които вече са изтъркани от предишни ръководства, нито обявяване на милиардите, които ще се отпуснат тази година, искаме конкретика и действия на практика. 

Никой още не е излязъл да каже как ще си покрият нуждите от торове, препарати, гориво. Договорихме се за дерогация за допълнителен de minimis за плодове и зеленчуци, но какво се случва? Нека някой да каже пусната ли е, ще стане ли, няма ли..? Тишина!”, изрази недоволството си Тодор Джиков.

Браншовият представител коментира и актуалната ситуация в картофопроизводството. По думите му все още няма български картофи на пазара, "това всичкото е внос с подменени документи", а фермерите не успяват да си покрият разходите по засаждането на новата реколта

„Картофопроизводителите в момента почти не садят, тъй като още е мокро, агростатистиката отново не е вярна. Реално има опасност от компрометиране на реколтата тази година. Заради обвързаното подпомагане голяма част от колегите няма да слагат торове и препарати, заради което културата няма да има същото качество и количество”, убеден е Джиков.

В същото време не по-малко критики идват и от животновъдния сектор. От съюзът на животновъдите в България вече поискаха оставката на Иван Иванов, а браншовици обявиха, че отиват в Брюксел, за да си договорят сами плащанията.