Специализираната прокуратура иска постоянна мярка „задържане под стража“  на „Винпром Карнобат" Миню Стайков. Петима от задържаните, включително и сина на кмета на Карнобат – Иван Димитров, в акцията от сряда са повдигнати обвинения, а за един има издадена европейска заповед за арест. Става въпрос за сина на шефа на винпрома – Стайко. Има и още един от обвинените, които се издирва в страната. 
 
 
Това съобщи ръководителят на Специализираната прокуратура Даниела Начева на брифинг по повод нередностите, открити във фирми на Стайков - , „Винпром Карнобат", „Сис индустрийс" и „Топаз Мел".
Общо 20 са дружествата с легална дейност, който са свързани помежду си и участват в данъчните измами по случая „Карнобат", като периодът, който се разследва е от 2009 г. до 2018 г.
 
Начева припомни, че под ръководството на Специализираната прокуратура на 18 юли 2018 г. е установена незаконната фабрика, ползвана от престъпната група за производство на цигари.
 
Образуваното досъдебно производство е за участие на организирана престъпна група, създадена с цел избягване на плащане на данъчни задължения в големи размери, държане на акцизни стоки без бандерол и пране на пари, поясни тя.
Лицата, свързани с въпросната фабрика, и установените на място по един или друг начин, са свързани с търговски дружества. Сезирана е агенция „Митници", ще бъдат извършени и ревизии на дружествата, добави Начева, цитирана от news.bg.
Открити са цигари за 3 милиона лева, натоварени в превозно средство.
 
Наблюдаващият разследването прокурор Ангел Кънев коментира, че във фабриката за цигари са използвани изключително професионални машини, а режимът на работа е позволявал производството на 1 000 мастербокса за една седмица. Произведените цигари са били предназначени за нашия пазар, но и за чужбина. Произвеждали са се известни марки.
 
Трябва да съберем всички доказателства и да внесем обвинителен акт в съда, който да допринесе за осъдителни присъда на въпросните лица, подчерта Кънев и добави, че целта е да се стигне до ръководителите на организираната престъпна група.
Оръжието, открито при обиските, е законно притежавано. Нарушен е обаче разрешителният режим за съхранение, уточни на журналистически въпрос Ангел Кънев.