Прокуратурата спира разследването си относно бездействието на държавните органи по отношение на болестта Син език. Както Фермер.БГ писа, през август над 20 животновъдни организации поискаха да се търси отговорност „за престъпно, безстопанствено поведение от страна на изпълнителната власт на Република България, която за три месеца бездействие допусна неовладяване на първичното огнище на „син език” в град Ивайловград и  позволи повсеместното развитие на болестта, епидемия и бедствено положение в цялата страна“.  
[news]
Според Прокуратурата обаче „не са налице данни за бездействие на компетентния контролен орган“ в случая Агенцията по безопасност на храните и тя прекратява разследването си. 
 
От заключението на Прокуратурата излиза, че държавните власти са си свършили работата и нямат вина за разпространението на епидемията от Син език, която в последните месеци уби десетки хиляди преживни животни в цяла България и доведе до финансови загуби на хиляди български овцевъди. 
 
Както Фермер.БГ първи писа, фермери настояха по време на среща с министър Васил Грудев в сливенското село Мокрен още през август, ДАНС и Прокуратурата да се включат в разследването на заплахата в национален мащаб да изчезнат над 500 000 глави овце.
 
Преди седмица Фермер.БГ попита Министерството на земеделието и храните: Предвид националния мащаб и изключително тежката  икономическа вреда върху сектор животновъдство заради епидемията Син език, МЗХ ще подаде ли сигнал до Прокуратурата и специализираните служби за разследване на възможно умишлено разпространение на болестта?, в отговор от МЗХ заявиха: „МЗХ прави всичко необходимо във връзка с появата, разпространението и ликвидирането на болестта Син език.“ 
 
 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!