Прокуратурата днес повдигна обвинение срещу бившата шефка на ДФЗ - Калина Илиева  и и наложи мярка "подписка".

 

Калина Илиева сама е фалшифицирала дипломата си от Германия е установило разследването на Софийска градска прокуратура. Илиева е обвинена и за това, че пред министерството на образованието е представила още четири фалшиви документа, за които обаче няма данни кой ги е съставил.

 

Говорителят на Софийската районна прокуратура Руси Алексиев заяви днес, че след година и половина разследване, голяма част от което време бе изчакано, за да пристигнат всички материали от отправената до Германия поръчка. Накрая досъдебното производство категорично доказа, че г-жа Илиева е извършила две престъпления. Затова й бе предявено днес обвинение в извършване на тези две престъпления. Първото е за това, че самата тя лично е съставила неистински официален документ, а именно диплома за завършена образователна степен „магистър”.

 

Ако вината на Илиева бъде доказана, предвиденото наказание и за двете престъпления е лишаване от свобода до осем години, обясни Алексиев и допълни: „На този етап от наказателното производство вината й е безспорно доказана. Точно поради тази причина я привлякохме като обвиняема в извършването на тези две престъпления”.