Полицията и Районната прокуратура работят съвместно по разкриване на извършителя, който засипа Ботевия път край Враца с чували с животински кости и мърша. Съмнителните отпадъци бяха пръснати около паметника на четника Давид Тодоров.

Чували с животински кости и мърша - изсипани на „Ботевия път“ край Враца

След като костите бяха премахнати, целият участък беше почистен и дезинфекциран. Пробите, които взеха експертите от РИОСВ и местната структура на БАБХ показаха, че почвата не е била заразена.

Все още не е ясно кой е нарушителят, засипал с животински остатъци мястото, през което минава Националният поход от Козлодуй до Околчица в памет на Христо Ботев и неговата чета.

Мемориалният комплекс „Ботев път“, част от който е и замърсената територия, се почита от всички хора в региона. До момента прегледите на камерите, които се намират най-близо - на изхода на Враца и тези край село Мраморен, не са дали категоричен резултат. Полицията продължава да работи по случай под наблюдението на прокуратурата.

От общината заявиха, че предприемат сериозни мерки срещу евентуални последващи замърсявания. За тяхна сметка максимално бързо са събрани всички остатъци и са предадени на мобилен екарисаж, за да бъдат изгорени. Парите за тази операция ще бъдат търсени от извършителя, ако той бъде открит.

„Ако нарушителят бъде установен от органите на реда, Общината ще заведе насрещен иск. Ще настояваме да плати не само разходите, направени за изваждане и унищожаване на отпадъците. Ще бъде санкциониран и заради начина, по който се е отнесъл с една забележителност, която е важна не само за Враца, а и за цяла България“, коментира кметът Калин Каменов.

Общинските експерти сега правят по-чести проверки на място. Има и идея за поставяне на мобилни камери в определени райони, а разследването по конкретния случай продължава.