ПроКредит Банк проведе информационни срещи на тема „Перспективи при закупуване на земеделска земя и възможности за финансиране” в 10 града в страната. Срещите предизвикаха интереса на над 900 земеделци, които се събраха, за да научат повече за възможностите да увеличат възвращаемостта от бизнеса си и по-лесно да посрещат неблагоприятни стопански години.

Тенденциите в движението на рентите и измененията в цените на земеделската земя по места, региони и в национален мащаб, бяха само част от темите, които се дискутираха по време на семинарите. Широк отзвук сред земеделските стопани предизвикаха и коментарите по въпросите за факторите, които влияят върху образуването на цената на земеделската земя в различните общини и механизмите за разпределението на субсидиите през следващия програмен период.

Освен изчисляването на възвръщаемостта във времето при покупката на земеделска земя, интерес предизвика и кредитното споразумение за закупуване на земеделска земя, което предлага ПроКредит Банк. За срок от 10 години банката одобрява определен лимит на клиента, като по всяко време в рамките на 24 часа, той може да получи необходимите му средства. С кредитното споразумение, клиентите имат възможност да минимизират разходите си, като заплащат лихви и такси само върху усвоения лимит, т.е. ако не ползват средствата от споразумението, това няма да им струва нищо. С него земеделците спестят време и средства учредявайки и еднократно обезпечение за целия срок на лимита.   

Възползвайки се от кредитното споразумение на ПроКредит Банк фермерите могат да заместят постоянния разход за рента с вноските по банковия заем. Не за пренебрегване е и удобството, което споразумението дава на клиентите, които предоставят актуални фирмени документи не при всяко кандидатстване за кредит а веднъж годишно.

ПроКредит Банк планира да продължи с инициативата за информационните срещи и през следващата година, като търси и представя и друга гледна точка за актуални теми, вълнуващи земеделските стопани. Голям интерес към момента представлява новия програмен период и политиката на ЕС в тази насока, решенията които предстоят да бъдат взети и как те ще се отразят върху бизнеса на земеделските стопани. Засилен интерес има и към факторите, които влияят върху цените на земеделската продукцията в национален и в световен мащаб, както и много други полезни теми.  Тези теми ще бъдат засегнати по време на предстоящите срещи на земеделски стопани, организирани от банката.

Тези форуми предоставят възможност на земеделските стопани от различни райони да създадат контакти, да се запознаят с представители на различен бизнес и да почерпят опит. Повече информация относно семинарите за земеделски производители на ПроКредит Банк търсете на www.procreditbank.bg или на телефон 0 700 170 70.
 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!