По една или друга причина зеленчуковото производство на открито у нас изостава към 23 септември, се вижда от данните в последния оперативен анализ на земеделското министерство (МЗХГ).

Червеният пипер е кът, а цената му расте

Най-голям спад има в производството на зеле – с над 40%. Интересът към културата тази година е значително по-малък и реколтираните площи спадат с близо 33%. Средният му добив също намалява -  с приблизително 12 %, до 2 092 кг/дка. На този етап от открити площи са добити с около 3% по-малко пипер спрямо година по-рано и с между 13,7% и 37,1% по-малко картофи, домати и краставици. 

МЗХГ: При пипера и картофите това се дължи на по-късното прибиране на реколтата през настоящата година, а при доматите и краставиците – основно на по-малкото засадени площи. 

От таблицата е видно, че средният добив при доматите на открито спада ( -4,9%) до 1 517 кг/дка, а този на краставиците се увеличава с 12% на годишна база, достигайки до 1 574 кг/дка. При пипера и картофите също има повишаване на средните добиви, съответно с 3,9% и 10,1%.

Към момента продукцията от дини и пъпеши бележи ръст от респективно 37,1% и 22% на годишна база, като и при двата продукта се наблюдава съществено повишение на средните добиви. Общо за периода от началото на 2021 г. досега, оранжерийното производство на домати и краставици е съответно с 6,4% и 10,5% над миналогодишното.