Общото производство на зърнени култури в ЕС се очаква да достигне 286,4 млн. тона, което е с 2,5% по-малко от сезон 2021/22. Причина е сушата в няколко региона, показва най-новата краткосрочна перспектива на ЕК за селскостопанските пазари в страните членки.

Гласувайте: Трябва ли да се намали ДДС върху храни и селскостопанска продукция?

Цените на зърнените култури остават много високи и нестабилни поради несигурността в световното предлагане. Причина е руската инвазия в Украйна, която допълнително влоши поскъпването на енергията, торовете и фуражите след COVID-19.

Износът на зърнени култури от ЕС се очаква да нарасне с 14% в сравнение с 2021/22 г. Това частично ще компенсира спада на световния износ, причинен от блокирането на украинските морски пристанища и ограниченията за износ, въведени от някои страни.

Дерогацията за разрешаване на производството на всякакви култури за хранителни цели и фуражи върху угари, която Комисията разреши през март, доведе до увеличаване с 6% на площите с протеинови култури за 2022/23 г. Прогнозират се допълнителни 2,2 млн. ха, засети с протеинови култури на годишна база. 

Благодарение на увеличеното производство износът на протеинови култури от ЕС се очаква да нарасне с 19% в сравнение с миналата година. 

Фермерите са използвали тази дерогация и за засаждане на слънчоглед. Прогнозните площи с маслодайната култура достигнаха 4,7 млн. ха, което е увеличение от 7,8% на годишна база. Затова и през този сезон производството на слънчогледово семе в ЕС се очаква да достигне исторически връх от 11,1 млн. тона (+7,8%).