Анализатори от Oil World в своя нов доклад понижиха прогнозата си за световното производство на рапица и канола през сезон 2019/2020 (юли-юни) с 0,2 млн. тона, сравнено с предходната прогноза – до 61,88 млн. тона.

Производител: Спасението е във високоолеиновия слънчоглед

Това е със 2,7 млн. тона по-нисък резултат спрямо предходния сезон и може да се превърне в най-слабия показател за последните 8 години, информира АПК-Информ.

Причините за намаляването на производството на рапица в световен мащаб са няколко.

В частност, неблагоприятните климатични условия в Канада са причина реколтата през настоящия сезон да бъде на ниво 19 млн. тона. За сравнение – през сезон 2018/2019 този показател е бил 20,34 млн. тона.  

Значително намаляване на реколтата от маслодайната култура се очаква в ЕС – до 17 млн. тона (-15% на годишна база).

На фона на очакваните ниски запаси от рапица (на ниво 0,97 млн. тона срещу 2,05 млн. тона година по-рано) вносът на рапица от страните от ЕС през настоящата маркетингова година ще бъде рекорден. Може да достигне 5,5 млн. тона. През сезон 2018/2019 той е бил само 4,3 млн. тона.

Очаква се Украйна да достави на европейския пазар 2,58 млн. тона – с 19% повече спрямо година по-рано. Ръст на вноса на рапица ще има и от Канада – 1,52 млн. тона (т.е. 3,5 пъти), и от Аржентина - 1,2 млн. тона (+22%).

Незначителен ръст на производството на рапица през сезон 2019/2020 ще има в Русия, Украйна, САЩ, Индия и Австралия.

В България също може да се очаква спад на производството на рапица, смята проф. Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт край Генерал Тошево. Според него през тази година може да се стигне до леко увеличение на площите с пшеница, тъй като голяма част от фермерите не са засели рапица

От известно време условията за отглеждане на рапица в Добричка област не са особено благоприятни.

От 3 години не сеем рапица. За нас тя е култура, за която няма добри условия в нашите земи. Няма валежи в края на август и началото на септември, когато са най-добрите агротехнически срокове за сеитба на рапица, сподели пред Agri.bg Васил Стефанов, който има 15 000 дка в община Крушари.