Продукцията от дини и пъпеши бележи годишен ръст от респективно 36,8% и 22,4%. Причина за това са основно по-високите средни добиви, като при дините са увеличени и реколтираните площи, показват окончателни оперативни данни на Министерството на земеделието за 2021 г.

Гласувайте: Как оценявате назначенията на поста заместник-министър на земеделието?

От друга страна, добитите количества картофи, пипер, зеле, краставици и домати от открити площи бележат годишен спад, като най-голям е той при полските домати (-27,9%) и краставици (-26,5%). Фактор тук са по-малкото реколтирани площи, а при пипера, доматите и зелето – и по-ниските средни добиви от декар.

За една година оранжерийното производство на домати и краставици нараства съответно с 2,8% и 10,3%. Лошата новина е обаче, че заради рекордно високите разходи за ток, газ и препарати за растителна защита, производителите не рискуват да сеят през зимата и първите родни домати се очакват чак през месец май.

От Асоциацията на производителите на оранжерийна продукция алармират, че 70% от оранжериите за производство на зеленчуци у нас са спрели работа, и настояват за спешна среща с министъра на земеделието. Те са изпратили и писмо до правителството с искане за намаляване на ДДС и компенсация заради новите цени на газа.

„Всяка година правим ранна реколта, която в момента би трябвало да бъде тук. Но тази година, при тези условия, просто решихме, че нямаме никакъв шанс да оцелеем, ако направим това нещо. Това би било самоубийство“, обясни за БНТ Стоян Берберов – управител на 90 дка оранжерии в град Раковски.

По думите на Йордан Кръстанов – председател на Асоциацията, през зимата минимум 10 000 души са или ще бъдат освободени от работа. Дори оранжериите да не работят обаче, производителите плащат неустойки към доставчика на газ.

„Имаме много тежки договори с „Булгаргаз“. След като приключи годината, ако не си използвал заявеното количество, плащаш 10% неустойка от цялата стойност“, допълва браншовият представител.