Световното производство на череши през сезон 2019/2020 година ще намалее до3,6 млн. тона, изчислиха експерти от Министерство на земеделието на САЩ (USDA), пише изданието FruitNews, позовавайки се на simfruit.cl.

Турция с нов рекорден износ на череши

От ведомството отбелязват, че реколтата е по-слаба заради сушата, която бе регистрирана в европейските страни. Въпреки рекордния износ на чилийски череши, световният обем на доставките ще падне до 454 хил. тона заради понижаване на износа от страна на Узбекистан и САЩ. 

В страните от ЕС реколтата от череши ще намалее с 20% до 648 хил. тона заради градушките в Италия и сланите и студеното време, последвани от суша, в Полша. Износът на ЕС ще падне до 15 хил. тона. Вносът, напротив, ще нарасне до 55 хил. тона. 

Производството на череши в Турция ще се увеличи до 865 хил. тона. Благодарение на високото търсене на експортни плодове, овощарите ще могат да инвестират част от приходите си в подобряване на овощните градини, заменяйки старите сортове с нови, даващи по-високи добиви. Турският износ през този сезон ще възлиза на 78 хил. тона череши.

В Китай обемът на производство ще нарасне с 24% и ще се възстанови до 420 хил. тона след щетите, нанесени от миналогодишните слани. Вносът ще нарасне с 15 хил. тона (достигайки 195 хил. тона). Намалелите доставки на череши от САЩ ще бъдат компенсирани от внос от Чили. Въпреки високите митнически такси, САЩ остават основен доставчик на череши от Северното полукълбо за китайския пазар. 

Производството на череши в САЩ ще остане на познатото ниво – 450 хил. тона. Вносът от Чили ще възлезе на 18 хил. тона. Износът ще продължи да пада втора година подред и ще достигне 80 хил. тона. На мащабите му силно влияние оказва търговската война с Китай.

В случай на ескалация на този конфликт обемът може да падне до нивото му от сезон 2002/2003. Тогава производството намаля с 44%.