От една страна, фермерите споделят пред Агри.БГ, че трудно ще постигнат исканите резултати в производството заради увеличените разходи за него, от друга страна, текущите статистики на Земеделското министерство не спират да отчитат по-бързи темпове в залагането на продукцията и повече засети земеделски площи този сезон. В последния оперативен анализ на ведомството се дава актуална информация за производството, вноса и износа, както и за цените на зеленчуците и плодовете у нас.

Гласувайте: Бихте ли подкрепили освобождаване на субсидиите от данъчно облагане?

Според последните оперативни данни към 12 май засадените площи със зеленчуци, пъпеши и ягоди на открито са повече спрямо година по-рано, като при доматите и зелето ръстът е над два пъти. Намаление към момента се отчита само при площите с дини. 

Производство

Текущият анализ отчита и събирането на реколта у нас, което е в начален етап - от ранни картофи, зеле и ягоди от открити площи. Засега само при картофопроизводството се отбелязва ръст на годишна база. Близо три пъти повече родни картофи са събрани към отчетната дата, спрямо същото време на 2021 г.

Общо за периода от началото на 2022 г. до 12 май, в страната са произведени 4,4 хил. тона оранжерийни краставици и 536 тона оранжерийни домати, което е съответно с 46,3% и 44,5% по-малко на годишна база.

Внос и износ

По предварителни данни на НСИ през първите два месеца на 2022 г. вносът на пресни зеленчуци в страната намалява с 2% спрямо същия период на предходната година, до 51,8 хил. тона, докато този на пресни плодове нараства с 10,7%, до 72,4 хил. тона.

Лекото понижение на общия внос на пресни зеленчуци се дължи основно на по-малките доставки на краставици и корнишони . Намаление е налице и при импорта на пиперки, домати, моркови и тикви, отчита анализа. От друга страна, вносът на картофи нараства с 23,7%.

При пресните плодове водещ остава вносът на цитрусови плодове и банани - 72,8% от целия внос на пресни плодове за периода. Съществен дял (15,7%) заемат и доставките на ябълки, които се повишават с 55,4%, до 11,4 хил. тона. 

Данните за периода януари – февруари 2022 г. сочат намаление на износа на пресни зеленчуци с 38,6% спрямо година по-рано, до малко под 8 хил. тона и увеличение на този на пресни плодове с 60%, до 18,5 хил. тона. 

Понижението на общия износ на пресни зеленчуци се дължи основно на свиване на реализацията извън страната на краставици и корнишони – с 1,9 хил. тона или 52,3% и зеле – с 1,3 хил. тона или 84%, както и на липсата на експорт на сладка царевица. По-малко са и изнесените количества домати (с 3,5%), пиперки (със 17,3%), тикви (с 20,5%) и лукови зеленчуци (с 41,5%). Експортът на картофи бележи ръст от 43,1% на годишна база, но остава сравнително малък (118 тона)

Отчитаният износ на пресни плодове по това време на годината представлява главно реекспорт на продукти, които не са произведени в България, в т. ч. предимно цитрусови плодове. 

Цени на едро

В рамките на последната седмица средните цени на едро на повечето от основните плодове и зеленчуци, налични на тържищата по това време на годината, бележат понижение в диапазона от 3,2% (вносни домати) до 19,6% (вносни краставици). Седмично поскъпване се регистрира само при ябълките (с 6,8%) и картофите (със 7,6%). Към 13 май 2022 г. всички основни плодове и зеленчуци се търгуват на по-високи цени на едро, отколкото по същото време на миналата година.