Първата ин витро лаборатория за производство на растения в региона ще бъде разкрита до края на годината в „Сортоизпитване” ООД - Елена, разказа собственикът доктор на биологическите науки Милко Моллов. Оборудването от Испания и Германия ще пристигне до месец и е на стойност около 50 000 лв.

В България това може би е и единствената частна лаборатория за създаване на растения, защото сега има само една за производство на цветя.
Методът ин витро за размножаване на растения е познат не само в Европа и развитите страни, но и в Африка и Азия, а България е доста назад, твърди Моллов. Докторът обясни, че в лабораторията ще получава до 100 000 растения годишно, като процесът ще е целогодишен.

Ще се произвеждат предимно храсти - капини, малини, лешници и германски хибрид между ягода и малина „Тайбери Медана” и др. Реактивите ще се внасят от САЩ.

При ин витро се взема частица от най-връхната тъкан на растението - до 1-2 десети от милиметъра. Поставя се в колба с хранителна среда, където се развива за около 1 месец, и става растение с големина 2 см. То се дели на малки части, които се поставят в други епруветки. Целият производствен цикъл с вкореняването на младите растения продължава 45 дни.

Хранителната среда се прави по специални рецепти и включва 40 компонента, сред които азот, фосфор, калий и др. Използват се растежни регулатори, които са вносни, и един от тях струва 1000 евро и стига за 100 л хранителна среда.

Предимството на това лабораторно производство на посадъчен материал е, че е целогодишно и се създават хиляди растения. Другият плюс е, че създадените по този начин растения са по-устойчиви на болести, с доказан произход, с отлични генетични качества и др. Разбира се, има и риск, защото, ако се промени пропорцията в хранителната смес с 1 милиграм, посаденото растение няма да се развие.

Идеята на д-р Моллов е да произвежда в лабораторията и изчезващи билки, за да запази биологичното разнообразие в страната. Сред тях е златният корен, който е в състава на много фармацевтични продукти. В ин витро условия в Елена ще се създават и жен-шен, гинко билоба и др.

Докторът е един от тримата лицензирани производители на арония в Северна България. В близките дни той започва да предлага посадъчния материал от екзотичното растение. За съжаление за създаването на плантации от арония няма интерес от Великотърновско и посадъчният материал заминава за Пловдив, Добрич, Хасково, Сливен. Създават се градини и в полските райони на страната. Интерес към този храст имат предимно фирмите, производители на сок.

В момента Моллов е засадил градина от арония върху 60 дка в планинския град.През пролетта той ще започне нов проект - ще засади около 20-30 декара от германски хибрид между ягода и малина „Тайбери Медана”. В момента е направил експеримент с единични бройки от растението. Това е високодобивен сорт, от който се произвеждат 3 тона от декар. Разходите за създаване на 1 декар градина с това трайно насаждение е 400 лв.