Пъпешите на Антонис Гонис, фермер от съседна Гърция, от десетилетия запазват своя уникален вкус. Това е причината те да не отпадат от менюто на прочут френски ресторант, награден със звезда Мишлен, информира ypaithros.gr.

Вижте какви ставки гласи министерството по COVID мярката (обновена)

Всеки плод от стопанството на Гонис се предлага в елегантна опаковка под името Gonis Melon и радва с вкусовите си качества и гърците, и чуждестранните потребители.

Всичко започнало преди 45 години. Бащата на Гонис обработвал около 10 декара и предлагал продукцията си на пазари и в хранителни магазини. Без да използва, фермерът успявал да си докарва по-високи приходи. Освен това наложил продукт, който клиентите ценели високо, дори с фанатична страст.

През 2005 г. Антонис решава да зареже студиото за звукозапис, а с това и столицата. Той се връща при корените си и започва да отглежда пъпеши.

Гонис винаги е знаел, че в един момент ще се върне, но не по необходимост. Земеделската професия му харесва.

Прецених, че отглеждането на пъпеш е нещо специално, казва той.

Вечното качество

През годините земята на семейството, която се намира край морето, се разраства от 10 до 40 декара. Качеството на продукцията обаче остава същото.

Това е много добре. Потребителят знае, че винаги ще получи продукт с качество на високо ниво, защото с баща ми обичаме това, което правим. За нас работата не е скучна, споделя Антонис Гонис.

През годините с баща му правят много експерименти с различни практики, за да видят кое е най-подходящо решение.

Това ни помогна да се развиваме и да разберем какво е подходящи за нашето самоусъвършенстване. Освен това отглеждането само на пъпеши ни отведе до строго специализиране. Сега знаем много добре как да го управляваме, подчертава младият фермер.

Условията на отглеждане, като почва и климат, са изключително важни, казва той.

Пъпеш, достоен за френската кухня

Вкусовите качества и начинът на производство отвеждат продукцията на семейство Гонис в ресторант във Франция, награден със звезда Мишлен.

Когато френски готвач, собственик на ресторанта, посетил Каламата, вкусът на пъпеша го поразил. Това го отвело до производителя Антонис.

Обадиха ми се и ми казаха, че френски готват иска да ме посети, за да опита от пъпеша, спомня си той.

Помоли ме да го разведа из полето, за да опознае производствения процес. Така започна нашето сътрудничество, макар да не му доставям големи количества.

Технология на производство

За да повиши качеството на своя продукт, Гонис съчетава традиционни практики и съвременни. Той е инсталирал метеорологична станция. С нейна помощ следи температурата, влажността и други показатели.

Ако нещо се обърка, мога да сравня какви условия преобладаваха през същото време миналата година. Също така мога да задам конкретни параметри на влажност и температура, за да получавам уведомления на телефона, когато са благоприятни за развитие на гъбични заболявания, споделя младият фермер.

Тази технология помага както за контролиране на производствените разходи, така и за отглеждането на реколта с високо качество.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

3 млн. лева са осигурени за компенсации на земеделските стопани от природни бедствия

Времето през април: Очакват се чести валежи