И тази година производителите на тютюн ще настояват да се удължи срокът за вписване в националния регистър до края на месец април, съобщи Цветан Филев, председател на НАТ-2010 за БНР.

Тютюнопроизводителите получиха над 71 млн. лв.

От браншовата организация искат още един месец, в който фермерите да се снабдят с необходимите им документи. А те са:

„Договор за реализация на тютюна, предварително сключен с търговски оператор, който те си изберат. Документът, удостоверяващ правното основание за ползване на земята, която възнамеряват да разсадят с тютюн за 2021 г“, припомни Филев.

Практиката показва, че около 20% от тютюнопроизводителите не се регистрират, въпреки че това ги поставя извън закона. Санкционирани няма, но за тези, които не фигурират в регистъра, има реална опасност да останат без национално подпомагане.

Продължават преговорите в Брюксел за реформата на новата ОСП, от които ще стане ясно дали ще продължат да се дават субсидии за тютюн след 2022 г., но с референтна дата 2018 г.

Регистърът се актуализира ежегодно и се поддържа от земеделското министерство. Целта му е да даде ясна картина колко са тютюнопроизводителите у нас, на колко дка разсаждат тютюн и какъв е обемът на производство на четирите сортови групи.