В материала на Агри.БГ, в който е цитирано мнението на председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Костадин Костадинов, към „Неохим“ АД, като един от българските заводи за производство на минерални торове, са отправени преки обвинения с твърдението: „Заради поскъпването на газа, по обективни причини, не само тук, но и в ЕС, цената на азотните торове рязко се повиши.

Кризата с торовете 

Какво забелязваме: българските заводи спряха да продават, трупат на склад тор, защото се чакат цените да стигнат до 1000 лв. през януари, понеже се очаква и газът да се повиши още”. Като част от българските производители на минерални торове, категорично се противопоставяме на това твърдение. Това се казва в позиция на компанията до Агри.БГ. 

В нея се посочва, че „Неохим“ АД “не е прекратило продажбата на продукцията си спекулативно с цел продажбата й на по-високи цени, тъй като в момента такава просто не е налична”. 

Наличностите на амониев нитрат, произведен от компанията, са изчерпани, а липсата на производство на минерални торове е заради спрени мощности още в края на юли месец. 
Причината е, че в момента се извършва годишен планов ремонт, обясняват от компанията. 

“Очаква се да стартира отново работа до 12 октомври. Подобни обвинения, които намират изява в медиите, са необосновани и с неясна цел. 
Ние, от ръководството на „Неохим“ АД, като отговорен и надежден партньор на своите клиенти, нееднократно публикуваме информации в медиите във връзка с динамиката на цените на минералните торове не само в България, но и на световно ниво”, посочват от компанията и припомнят, че още преди 5 месеца са оповестили, че темпът на нарастване на стойностите на минералните торове в Европа, бившите съветски републики и Северна Африка вещае тежка година за „Неохим“, а и за много производители в Европа. 

„Оказахме се прави. Цената, на която през миналото лято имахме възможност да доставяме на българския пазар едва ли ще се повтори. Новата, по-висока стойност на амониевия нитрат е плод на много по-твърди условия на пазара на азотни торове, както и на по-високи цени на амоняка, природния газ и въглеродните квоти в сравнение с предходната година. В никакъв случай не става въпрос за спекула, както се опитва да внуши публикацията, в която е цитиран г-н Костадинов”, заключват от компанията производител.