Асоциация „Български пипер“ изпрати над 20 важни въпроси до министъра на земеделието и храните Десислава Танева, които да допринесат до по-бързото разрешаване на проблемите в сектора. От асоциацията припомнят на Десислава Танева, че в миналото сме били четвърти в света по производство на червен пипер. И в тази връзка те питат как МЗХ мисли да възроди зеленчукопроизводството, след като липсва изградена система на „Булгарплод“, съобщиха за Фермер.БГ от асоциацията.
 
Заливането на българския пазар с вносни зеленчуци също е основен проблем на българските производители. Зеленчуковите производители имат и предложения като например субсидията по обвързаната подкрепа да се диференцира по видове зеленчуци според себестойността им на декар. От асоциацията напомнят също, че липсата на работна ръка в производството на пипер е огромна. Те искат производителите на селскостопанска продукция да се възползват от програмите на Агенцията по заетостта. От браншовата организация предлагат също да има и нисколихвени кредити специално за производството на пипер, които биха насърчили това производство. 
 
Един от важните въпроси, зададени от членовете на браншовата организация е: „Възможно ли е подпомагането по de minimis да е 10 хиляди евро вместо 7500 евро. Повдига се и въпросът за изграждане на завод за разсад, както и дали е възможно да се отпуснат средства за производство на семена и разсад на старите български сортове като Куртовска капия.

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!