Младенова изба се намира в Тутракан, в нея братята Стефан и Георги Михайлови произвеждат бели вина от собствени лозя. Те са второ поколение лозари и винари. 

Николай Колев: Наредбата за фискалния риск спира реализирането на плодовете на пазара

 

Началото е поставено през 1996 г., когато баща им започва с отглеждането на лозя, които се намират близо до река Дунав и защитената зона Калимок – Бръшлен. 

През 2000 т. стартира и производството на вино. Излизането на общия пазар в конкуренцията с останалите винопроизводители в Европа обаче са оказали сериозно влияние върху развитието на семейния бизнес. 

„Имаше голямо търсене на международния пазар на вино и конкретно на български вина, което през последните години все повече затихва. От 2020 година продаваме и грозде. 90% от гроздето, което произвеждаме го продаваме, защото пазарът за български вина се сви“, разказва Стефан Михайлов, който е технологът на винарната. Той е възпитаник на Лозаро-винарския техникум в Плевен, а след това е завършил Университета по хранителни технологии в Пловдив. 

В момента Михайлови отглеждат 1100 декара лозя. 

„Лозарите по принцип в България, сме пренебрегнати. Спрямо останалите трайни насаждения ние получаваме много по-малко средства. Разходите ни са същите, дори по-големи. Все пак лозарство е единственото земеделие, което е отделено. Няма общо с други овошки или каквито и да е трайни насаждения“, казва Георги Михайлов. По-малкият брат е икономиста и агронома на стопанството. 

Въпреки, че в региона има традиции в производството на бели вина, за собствениците на Младенова изба е ясно, че доста по-лесно и печелившо е да отглеждат в Добруджа жито, вместо лозя. В същото време климатичните промени дават все по-добри условия за производство и на червени сортове грозде. 

„Тенденцията е към намаляване на лозята и то не само в България. Притиснати сме от всякъде и вече изнемогваме с толкова много лозя, поради липсата на пазари. Сега белите сортове повече са търсят, така поне гроздето има реализация, но става все по-трудно с виното. И се стремим към само към най - високо качество като вино. Участваме в международни изложения и гледаме да показваме България и нашия регион навсякъде“, споделят братята. 

Те планират да изкоренят част от лозята в следващите години, но това е скъпа операция и се надяват да има мярка, по която да се финансира. 

За вината от Младенова изба основният пазар е България, затова капацитетът на предприятието е силно редуциран. За себе си прибират толкова грозде, колкото вино може да се продаде в зависимост от пазара. „Оставаме малки партиди за отлежаване, всичко останало реализираме. От година до година, от реколта до реколта“, казва Стефан Михайлов.