Реколтата от малини тази година се очертава да е значително по-слаба от миналата година. Причината са падналите множество дъждове. Все още обаче има надежди и именно на тях разчитат стопаните в региона на Попово и Търговище, където са едни от най-големите производители на малини в България.

 

По-ниски добиви от декар малини очакват също и в Троянско, Севлиевско, както и в Монтанско. При голяма част от малините се наблюдава процес на гниене, преди да е започнало зреенето.

 

Добивите на малини през 2011-а година бяха  между 800 и 1200 кг. /дка. Пазар за малините имаше, като предимно се изкупуват за преработка и износ. Тази година се очаква спад на количествата от декар с около 30-45%, в зависмост от районите и падналите дъждове. Освен по-ниските добиви, заради по-малкото слънчево облъчване, захарността също се очаква да е по-ниска.

 

По информация на Фермер.БГ, изкупните цени тази година ще са в диапазона 2,70-3,50 лв./кг. в зависимост от качеството. В региона на Троян и Севлиево, повечето производители на малини предпочитат продажбата на дребно, защото тези цени не могат да генерират печалба, предвид увеличените производствени разходи.

 

Регионите на Търговище и Попово остават сред най-силните в производството на ягоди и малини в България. Макар през последните годни стопаните в тези региони да инвестираха значително в нови технологии, то декарите относително намаляват.

 

1 782 дка са засети с ягоди в Търговищка област. А площите засети с малини са 1 243 дка. Най-много ягоди се отглеждат от стопаните в община Попово, а малини - в община Търговище. За последните от пет години трайните насаждения в региона намаляват, коментират експерти. Причините са ниските изкупни цени на продукцията и липсата на пазари през миналата стопанска година.


 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!