Производители от Сату Маре обединиха усилия и създадоха нова марка в румънското земеделие. Тя ще обозначава хранителни продукти, които са специфични за окръга, съобщава Agrointel.

Румъния ще връща сезонните си работници с 1200 лв. заплата

Асоциацията за развитие на селските райони на град Сатмареан разработи система от местни продукти, които да носят търговска марка на окръг Сату Маре. Това ще осигури ясна защита и преимущества на местните производители, пише presasm.ro.

На 26 май Асоциацията организира първото заседание на комисията за оценка на продукцията, за да се сдобие с търговската марка Produs Sătmărean. Десет производители, които са подали заявка, че имат производство и търговия с продукти като мед, вино, сладкиши, хлебни изделия, яйца, зеленчуци и други, са били оценени.   

Всеки, който иска да реализира продукцията си с логото Produs Sătmărean, ще бъде проверяван на място. Той ще може да продава само това, което произвежда.

Асоциацията за развитие на селските райони на град Сатмареан стартира този проект през 2018 г. Процесът по регистрация приключи през април тази година.

Системата на търговските марки и сертификатът, предоставен от професионалната комисия, гарантират на потребителите, че продуктите са местни и качеството е контролирано. Целта на Асоциацията е да подпомага местните производители и да популяризира родното производство.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Млади фермери: Какви мерки са нужни за излизане от кризата?

Мляко: Организация на производители пробива във веригите

Как се води борба срещу китайския чесън в магазините?