Мрачни прогнози за траен спад в цената на яйцата вещаят производители. След спада през летните месеци, който държеше продуктите до 10 стотинки, през септември цената достигна 13 стотинки или 111,22 евро/100 кг. Това показват данните на министерството на земеделието. Ако сравним с тенденциите в Европа, увеличението на средната европейска цена за същия период е с 5,8%, или 108,82 евро/100 кг, което е с една стотинка под нивото на цените в България – 12 стотинки за бройка.
През втората половина на октомври обаче кривата отново тръгва надолу. 
 
[news]
 
„Имаше едно покачване и стигнахме до 14 стотинки преди две седмици, а сега се върнахме обратно на 12 стотинки“, това обясни за Фермер.БГ  производителят на яйца Александър Дъков. По думите му причината за новия спад, който според него ще продължи, е новото производство, приключването на летния сезон, който осигурява голяма консумация по морето, и вносът на чужди яйца. 
„От седем години такава ниска цена по това време на годината не е имало. Винаги е била 16-17 стотинки. Обикновено те ни избиват загубите от лятото и успяваме до декември месец да се възстановим от това, което сме загубили лятото. Този път няма да можем. И ще има фалити как то имаше преди три-четири години“, обясни фермерът. 
 
От своя страна друг производител на яйца разказа за Фермер.БГ, че цената, на която продава в момента продукцията си, е между 15 и 16 стотинки и заяви, че се наблюдава покачване. Въпреки това обясни, че пазарът никак не е добре в момента и то основно заради вноса от чужбина. 
 
 
По думите на Александър Дъков причината за заливането на пазара от полски яйца е ниската има цена. 
„Защото предпочитат 70 % да си ги продават на вътрешния пазар и си запазват високата цена. Когато има свръхпроизводство си имат много добра организация и изнасят част от продукцията на ниска цена, но си запазват вътрешната. По-добре е да продаваш на 16 стотинки 70 процента от продукцията си и на 10 стотинки 30 процента от продукцията си, отколкото цялата си продукция на 12“, коментира производителят. 
 
По думите му субсидиите биха били от голяма помощ за земеделските производители. Той даде пример с Полша и Румъния, където преди години са получавали по един евроцент на яйце. „Аз произвеждам по 12 000 000 яйца на година. Това прави 240 000 лв. С тях ще имам възможност да си направя две стада – като едно стадо от 20 000 птици струва между 160 000 – 180 000 лева“, изчисли Дъков. 
 
 
Наши производители обясниха, че реализират продукцията си в Румъния, Гърция, Италия. 
Според статистиката на МЗХ със 195,97 евро/100 кг най-високи остават цените в Швеция, където през септември те са с 80% над средните за ЕС и със 76,2% от тази на българския пазар.
 
Следват Кипър (176,35 евро/100 кг), Дания (171,88 евро/100 кг), Австрия (171,28 евро/100 кг), Малта (163,41 евро/100 кг), Хърватска (159,88 евро/100 кг).
С между 14% и 27% по-ниски от средномесечната за ЕС са цените в Испания (97,34 евро/100 кг), Холандия (87,07 евро/100 кг), Белгия (87,20 евро/100 кг), Чехия (88,40 евро/100 кг) и Словакия (94,03 евро/100 кг).