Цената на розовото масло на международните пазари ще по-ниска тази година. С 500-600 евро/кг ще падне цената на розовото масло и се очаква да се достигнат нива от 6 300-6 400 евро за килограм, прогнозира Веселин Ганчев, управител на пловдивска фирма за производство на розово масло, цитиран от Дарик радио. Според Ганчев спадът в цените ще спомогне за реализирането на цялата готова продукция.

 

Около 300 кг българско розово масло са останали непродадени от реколта 2013. Основната причината е нереално високата продажна цена на международните пазари, която достигна над 7 000 евро за килограм, коментират собственици на розови масиви. Традиционно България произвежда до 1,5 тона розово масло на година, което означава че нереализираните 300 килограма рзово масло представляват сериозен процент от готовата продукция.

 

То обаче е с много добро качество и ще бъде продадено със сигурност, категорична е Николина Узунова, председател на Българската национална асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика. Собствениците на розови масиви очакват кампанията тази година да продължи по-дълго заради дъждовния месец.  Те прогнозират добра реколта. Освен традиционните пазари във Франция, САЩ и Япония, напоследък все повече розови продукти се изнасят и за Китай.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!