Няма работна ръка за селското стопанство даже срещу висока надница, оплакаха се варненски земеделци на заседание на Областния консултативен съвет по плодове и зеленчуци в морската столица. 

Какво вълнува производителите на плодове и зеленчуци?

Друг проблем за производителите е подбиване на цените от вноса, съобщават от Областен информационен център-Варна (ОИЦ), които бяха домакин на срещата. 

Една от темите по време на консултативния съвет беше тазгодишната реколта от десертно грозде. По думите на лозарите то е с добро качество, но има проблем с реализацията на пазара. 

„Цената на борсите на вносното грозде от Гърция например е 1,30 лв./кг, докато същото качество при нас е със себестойност 1,80 лв./кг,“ сподели производител от Аксаково. 

Огромни затруднения има и при намирането на работници. Това налага да се търсят хора от други варненски общини, макар че дневната надница съвсем не е ниска, тя е 50 лева, добави земеделецът.

По думите на местните производители работна ръка се внася и от Украйна. Минималното заплащане на наетите е 800 лева, като допълнително на чужденците се осигуряват квартира и храна.

Проблем за земеделците е също нормативната уредба, според която компенсации се полагат само при 100 процента загуба на добива при градушка и пожар. 

Присъстващите се съгласиха, че предварителното планиране на производството е важно за реализацията на продукцията. Така договарянето с големите прекупвачи води до по-голяма сигурност за земеделските стопани. 

На срещата производителите предложиха създаването на сдружения, които да защитават интересите им и да им помогнат да пробият по-лесно на пазара. Като добър пример те посочиха кооперативите в Гърция, в които земеделците масово се включват. 

На заседанието бяха представени и актуални възможности за европейско финансиране за фермерите. Една от тях е отворената в момента мярка 16.1. „Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на ЕПИ“ от Програмата за развитие на селските райони 2014–2020 г. (ПРСР).

„Земеделските производители могат да получат информация за кандидатстване, както и насоки за създаване на профил в информационната система ИСУН 2020, чрез която се подават проектни предложения,“ обясни Виктория Николова от ОИЦ-Варна.