Професор Димитър Домозетов е в основата на „черешовия туризъм“ у нас. За втора година бившият директор на Института по овощарство в Кюстендил отваря черешовите си градини за гости, които имат възможност да си наберат сочни плодове, да похапнат на корем и да видят на място къде растат хубавите български плодове. 

 

Липсата на работна ръка е основната причина за това мероприятие. Освен това искаме да доставим удоволствие на българите, да опитат истински плод от градината. Не се скъпим, не държим сметка на никого колко е набрал и колко е изял“, разказва пред Агри.БГ обаятелният учен, който продължава активно да се занимава със земеделие, въпреки че трябва да се радва по това време на достойни старини. 

През миналата година той не се е притеснил да отвори не само черешовите градини, но след това сливовите и накрая ябълковите градини. Професорът е много доволен от прибирането на реколтата в ябълковите насаждения. Гостите влизат в градините, берат си колкото им трябва, плодовете се теглят на кантара, плащат и се наслаждават на набраното.

Между 50 и 80 ст./кг за набрани череши искат берачите в региона. „Изкупната цена е 1.30 лв/кг и ако дадеш повече от 65 ст./кг за бране – ти си на ръба и се оказва, че си работил за другите“, коментира проф. Домозетов. 

Той сподели, че досега не е имал случаи „градските“ берачи да чупят клони и дървета. 

И други овощари в Кюстендилско около проф. Домозетов вече разбират, че това е начин да си помогнат, а берачите да получат пресни плодове, които не са минавали през прекупвачи. 

Според него възможността купувачите да си наберат плодове директно от градината е добра практика, която той е виждал в много държави по света. 

През отминалите почивни дни по същия начин са били отворени и семейните черешови градини на Мариана Бъчварова край айтоското село Карагеоргиево.

 „Интересът беше много голям, притесних се, че няма да има достатъчно плодове за хората в неделя, но всичко мина успешно. Дори сега продължават да ми звънят“, разказа тя за Агри.БГ. 

Берачите в Айтоско искат по 60 ст./кг, а към средноранните череши няма голям интерес от изкупвачите и цената е едва около 90 ст./кг. Само 2-3 дни са работили изкупвателните пунктове и след това са затворипи. 

„За 30 ст./кг не си струва усилието. Освен това имаме товарене, разтоварване и за производителя нищо няма да остане“, изчислява стопанката. 

За останалите сортове изкупната кампания все още не е стартирала. Очаква се това да стане в събота. Цените вероятно ще бъдат между 1.30 и 1.50 лв./кг.

Известен италиански предприемач, който работи от години в нашата страна, на практика диктува пазара на череши у нас, категорични са родните производители.