По правило по време на цялата кампания за директни плащания винаги когато се появи производител, чийто субсидии се губят някъде по трасето, държавната администрация отговаря, че все още се извършват проверки и крайният срок за изчистване на всички плащания е 30 юни.

Не изпускайте сроковете през юли

Ето че 30 юни мина и замина, а бенефициенти твърдят, че още чакат своите плащания или доплащания по отделните мерки и схеми. Още през месец март, когато беше изплатено обвързаното подпомагане за зеленчуци, попитахме ДФЗ къде се губят едни 2,3 млн. лв. по схемата за домати, краставици, корнишони и патладжан. Отговорът беше следният:

„Поради завишения контрол по схемите за обвързано подпомагане административните проверки на подадените заявления по схемата, а и всички останали схеми за кампания 2020 не са приключили“, официално казаха от Фонда.

Минаха месеци. През юни на запитване на Агри.БГ от Разплащателната агенция ни изпратиха официална таблица с установените несъответствия. Специално по схемата за домати, краставици, корнишони и патладжан проверките показват установени площи в размер на 20800 дка. Какво показва простата сметка:

Бюджетът от 6,7 млн. лв. се дели на 20800 дка и се получава ставка от 322 лв./дка. На 1 март са платени по 209 лв./дка. Къде са останалите 113 лв./дка, което се равнява общо на 2,3 млн. лв.?

Тук има и удръжки от 2,9% по механизма за финансова дисциплина, който стопаните вероятно ще получат наесен. Но и с този немалък процент пак не се компенсират изгубените по трасето милиони, изчисляват производителите.

Преди около месец по време на онлайн Консултативен съвет по плодове и зеленчуци браншовите представители са получили информация относно бюджета по обвързаното подпомагане за Кампания 2019 г. По думите на Тодор Джиков се е оказало, че от бюджета за сектор „Плодове и зеленчуци“ са били пренасочени близо 7 млн. лв.

„Отклонените средства от зеленчуците са около 5 млн. лв., а от плодовете – 2 млн. лв.“, уточни тогава картофопроизводителят. По негови думи не е станало ясно къде са парите, които са публични европейски средства и за тях трябва да има пълна прозрачност.

Агри.Бг изпрати официално запитване до ДФЗ с молба да бъде предоставена информация за извършените директни плащания на Кампания 2020. За сравнение такава миналата година е дадена още на 30 юни относно обвързаното подпомагане и на 1 юли относно цялата Кампания 2019.