Земеделски производители от Смолянско представиха своите проблеми пред заместник-министър Георги Събев. Събитието се проведе в село Смилян и бе организирано по инициатива на стопаните, съобщават от Министерството на земеделието.

Животновъди на ръба на инфаркта: Имахме абсурден казус

По време на срещата животновъди споделиха необходимостта от създаване на кланици, за да бъде по-успешна реализацията на продуктите им. 

Повдигнат бе и въпросът за фермерските пазари, на които производителите могат директно да представят своята продукция, и създаването на условия за регулирането им в системата на общия пазар. 

Коментиран беше и проблемът с заболяванията по картофите, тъй като картофопроизводството е с традиции в региона и е от малкото икономически рентабилни дейности. Според производителите  е необходимо държавата да предприеме действия за подпомагане и защита на сектора. 

Георги Събев призова да бъде изпратена информация за заболяването по картофите, за да се направят необходимите проверки и да се потърсят решения. 

Дискутиран бе и проблемът с пасищата и състоянието на горите в областта.

Присъстващите се обединиха около идеята, че има нужда от диференциран подход към планинското земеделие и животновъдството, защото производството там е по-специфично. 

В срещата участваха експерти от Националната служба за съвети в земеделието и ДФЗ, растениевъди, животновъди, представител на местна животновъдна организация, млекопреработватели от региона, както и други местни заинтересовани лица с отношение към развитието на селското стопанство и селските райони.