Още от стартирането на приема на документи по мярката „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделските стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на COVID-19” много производители реагираха остро на критериите, заложени от земеделското министерство.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на служебния министър и екипа му?

Производители на плодове за пореден път изпращат писмо до ресорния министър проф. д-р Христо Бозуков. Тяхната молба е една - производителите да се компенсират справедливо.

Производителите със 100% пропаднали площи бяха недопустими за тази помощ и не я получиха през 2020 г. поради презумпцията за двойно финансиране. А по сегашния прием на практика всички стопани със 100% пропаднали площи от 2021 г. ще получат подпомагане, но не и тези, които са били в същата ситуация миналата година. Тези хора и тази година търпят загуби и имат нужда от помощ, въпреки това те няма да са допустими за подпомагане, което в случая е крайно несправедливо”, обясняват производители.

Фермерите разясняват, че по така заложените критерии всички производители със 100% пропаднали площи за 2021г., получили държавна помощ по COVID-19 по сегашния прием, няма да имат право на държавна помощ „Помощ за компенсиране на щетите по земеделски култури, причинени от неблагоприятни климатични събития, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия" отново с презумпция за двойно финансиране.

Именно затова производителите на плодове, представлявани от Добруджански овощарски съюз, Съюз на овощарите в България,  Българска  асоциация на малинопроизводители и ягодоплодни, настояват стопаните, които останаха без подпомагане в този прием на мярката, да бъдат компенсирани справедливо със средства от бюджета за 2022 г.

“Видяхме от аграрния доклад колко е голям и устойчив спада в производството на плодове, което ни показва тежкото положение и масовото преустановяване дейността на тези производители. В тази връзка настояваме стопаните, които останаха без подпомагане в този прием, да се компенсират справедливо със средства в бюджета на 2022 г.”, заключват в писмото си трите браншови асоциации.