Производители на плодове и зеленчуци настояват за повече средства за обвързана подкрепа като част от директните плащания в периода 2015 – 2020. 
 
Единадесет  браншови организации на производители на плодове и зеленчуци (полско и оранжерийно производство) и картофи настояват с писмо до ръководството на МЗХ да се вземе решение за балансирано и справедливо преразпределение на финансовата рамка, като бюджетът за подпомагането им да бъде в размер на 82 милиона евро годишно. 
 
„Обвързаната подкрепа беше направена от Кабинета Орешарски в последния момент. Два дни преди крайния срок ни бяха дадени цифрите. Те не са направени нито на база анализ, нито на база реалното състояние на сектора и подпомагането е 110 млн. евро за животновъдите и 38 млн. евро за плодове и зленуци общо, обясни пред Фермер.БГ Димитричка Търпанова от Добруджански овощарски съюз. 
 
В писмото си до МЗХ производителите настояват още да бъде променена схемата за горивата с намален акциз съгласно технологичните карти за производство на плодове, зеленчуци, картофи и оранжерийно производство. 
 
Фермерите настояват и да се въведе за сектор плодове, зеленчуци и картофи, както и прилагане на нулева ставка – обратно начисляване по ЗДДС с цел прекратяване на вътрешноевропейската контрабанда. 
 
В писмото си производителите на плодове, зеленчуци и картофи настояват също така за задължителна регистрация по ДДС на производители и търговци на земеделска продукция. 
 
За 17 декември (сряда) е насрочена среща на представителите на 11-те браншови организации с Парламентарната комисия по земеделие и храни. 
 
 
Очаквайте интервю с Димитричка Търпанова по-късно във Фермер.БГ!

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!