Международният фестивал на лавандулата, етерично-маслените растения и лечебни билки събра редица гости от България и чужбина. Събитието се проведе на 23 и 24 юни в Каралово.
 
 
В рамките на два дни посетителите на форума имаха възможност да се докоснат до магията на билките, а програмата, изпълнена с ритуали, дегустации и посещения на множествено демонстрации, допълни цялостната атмосфера. 
 
 
Специални гости на фестивала бяха Феята на лавандулата и Царицата на розата, които благословиха всички присъстващи и жители на града за здраве. 
 
На 23 юни, с много настроение и поздрав от най-малките, стартира програмата на форума. Събитието продължи с форум за проблемите и перспективите в сектора, който събра земеделски производители от цяла България. 
 
„Много се радвам, че хора от различни краища на страната дойдоха за Фестивала на лавандулата. Това показва интереса им към празника. След събитието ще направим оценка и анализ на протичането, а другата година, ще се опитаме да бъдем още по-полезни, като представим теми, от които пряко се вълнуват земеделците“, коментира Зара Клисурова, производител и председател на Националния клонов съюз на производителите на етерично- маслени, маслодайни и енергийни култури в България пред Фермер.БГ.
 
Роксана Минева от Института по розата и етерично-маслените култури представи възможностите за растителна защита при лавандуловата култура. Тя открои основните икономически неприятели по лавандулата, сред които лавандулов молец, слюнчена цикада, както и зелен и полски скакалец, и обясни какви са начините за борба с тях.
 
 
Особен интерес предизвика лекцията на Петър Киров от Биоселена. Той разгледа изискванията при биологичното производство на лавандулата. Киров обясни какви са стъпките за създаване на биологично стопанство, пътят по време на преход, както и припомни важни правила при избирането на торове и използването на препарати за растителна защита.
 
В рамките на лекционната част, Радка Малинова от Агроспейс, разказа за ползите от употребата на хумустим при етерично-маслените култури и онагледи с множество примери заложбите на този агропродукт.
 
Като за финал, последната от предвидените лекции, предизвика най-голям отзив и даде почва за дълга дискусия. Тодор Кичуков от Биопрограма, представи пред земеделците накратко изискванията, възможностите и ползите при отглеждането на римска лайка. Той открои трите вида лайка, техните спецификации, добивност и предложи стратегии за развитието на културата в страната. 
 
„Основното заради което сме дошли тук, е да видим как се развива сектора в България, да обменим опит с колегите и както се казва, да си споделим болежките и да намерим общо решение на тези проблеми“, сподели Виктор Димитров, търговец на биохрани и производител на етерично-маслени култури пред Фермер.БГ.
 
 
По време на форума бе организирана и алея на лавандулата, където всеки един от посетителите имаше възможност да се докосне до аромата на билката. Пред гостите на събитието бе поставена и възможността да си закупят натурални етерично-маслени продукти, билки, пчелен мед и пчелни продукти и през двата дни на фестивала. 
 
„Един от основните видове мед, които правим и предлагаме тук е медът от лавандула. Това е един изключителен мед, който действа успокояващо на нервната система, а като етерично-маслена култура, действа и откашлячно. Към него интересът е най-голям и днес, но разбира се, всички пчелни продукти имат своята стойност. Традиционно предлагаме и мед от акация, който е много подходящ за диабетици и малки деца. Освен него, предлагаме и букет, липа и магарешки будил“, разказа Христина Якофова, потомствен пчелар от Пловдив и участник в събитието за Фермер.БГ.
 
На Еньовден празникът започна със света литургия и продължи с фолклорна плетеница и много забави.