Във връзка с отглеждането на една по-различна култура - кориандърът, Фермер.БГ разговаря с Атанас Велев, агроном на фирма Пеликан Агро гр. Ямбол. 
 
Кориандърът не е нова култура и тя е доста добре позната в този регион, сподели Велев, но уточни, че тяхното стопанство за първи път тази година решава да започне с отглеждането му. 
 
Засетите към момента площи са около 600 дка и досега се развиват много добре. Фирмата прилага по-нетрадиционна технология на отглеждане, а именно - широкоредово засяване, което според агронома ще доведе до по-добро разклонение и развитие на културата, както и до по-добри добиви.
 
Велев прогнозира, че добивът от кориандър в тяхното стопанство ще бъде около 180 - 200 кг./дка. Цената, която производителите очакват за произведената продукция, е около 1300 лв. за тон.
 
Основните рискове, които крие отглеждането на кориандър са тъй нареченото заболяване ''чернилка'', ранната сеитба и ранен цъфтеж, както и ненавременното прибиране, от което следва падане на добивите, сподели още агрономът в стопанството.
 
Прибирането на реколтата се очаква да започне не по- рано от 10 -15 юли, предвид падналите дъждовете през последните седмици. Жътвата на кориандър се извършва чрез слята жътва, като се прибира еднофазно. 
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!