Продажбата на череши е на цени под себестойността за тяхното производство и тази година  загубите на чершопроизводителите са големи, алармираха производители. 
 
 
„В момента е първата една трета от кампанията по прибирането на черешите. Реколтата е много богата, от години сме нямали толкова много плод, не сме прибрали и една трета от плода и пазара се блокира. В Гърция имаше обилни дъждове, износа им беше много рисков и по голямата част от продукцията се доставя на борсите  в София, Пловдив и Букурещ.
 
Със започване на брането на експортните сортове на българският пазар се намесиха и страните от бившата  република Югославия. За тяхното производство няма забрана за вноса в Русия, сортират се едрите череши за експорт в Русия, а останалите количества се доставят на нашите борси“, каза за Фермер.БГ Димитричка Търпанова, председател на Добруджанския овощарски съюз. 
 
По думите й в България има няколко големи фабрики за преработка на череши и те имат определен капацитет, както и определен финансов ресурс, което налага до момента вече 2 пъти да спират изкупуването. Това пък съответно води до падане на изкупните цени и вече са под себестойността на производството, посочи производителят. 
 
 
„Производителите са отчаяни, а има още много реколта за прибиране, дилемата е дали изобщо да я берат, и да си увеличават загубите, и като я обират на кого ще я продадат. От петък изкупната цена на черешите е 0.70-0.80 лв./кг и продължава да пада“, отбеляза Търпанова.
 
Именно заради това утре – 5 юни, от 12:00 до 16:30  часа  има планирани протестни действия на производителите на череши от Казанлъшко-Старо Загорския район. В рамките на четири часа и половина ще бъде блокиран  изхода на магистрала „Тракия” от град Стара Загора. За протеста алармираха и от Националния съюз на градинарите в България. 
 
Очаква се в края на седмицата в протеста да се включват производителите от Силистра, Русе и Шумен с блокиране на Дунав мост. Производителите от Добрич, Варна, Айтос, Карнобат и Сливен също се подготвят за протестни действия.  
 
„Проблемът не е в това министерството да плати едни пари, всички да си мислят, че това са поредните плачещи за финансиране. Проблемът е, че и това поредно правителство не успява или не иска да защити реално нашите производители на плодове, а със зеленчукопроизводството ситуацията е още по трагична. 
 
Вече втора година неправителственият сектор водим разговори с министъра на земеделието г-н Румен Порожанов, с председателя на аграрната комисия в НС Десислава Танева, с министъра на финансите Владислав Горанов и с премиера Бойко Борисов по отношение на въвеждане на обратна ставка на ДДС за плодовете и зеленчуците, като финансов механизъм за ограничаване на печалбите на нерегламентираният внос от съседните страни“, коментира Търпанова. 
 
По думите й с тази мярка ще се постигне и изравняване на условията, при които преработвателите и  веригите купуват суровината си от съседните страни без ДДС, за да им стане икономически по-изгодно да я доставят от местните производители. 
 
„България няма ефективен законодателен  механизъм за контрол  по отношение търговията с пресни плодове и зеленчуци на стоковите борси и тържищата. Всяка година се правят няколко PR акции на контролните органи от НАП и БАБХ, но дългосрочен ефект от тези акции няма.
 
Не се ли реши по-дългосрочно с финансов механизъм ограничаване на печалбите и намаляване на приходите на сивият сектор и нелегалният внос, нещата няма да се променят. Въпреки „приоритетното“ отношение към производителите на плодове и зеленчуци, докато се налага продажба на продукцията под себестойност,  производството ще спада и голяма част от по малките и средни овощари ще прекратят своята  дейност“, каза Търпанова.