Български производители на череши плащат хиляди евро за нови сертификати на градините си, за да реализрат продукцията си на нови пазари, след като тази година вече нямат пазар на стоката си към Русия заради действащото ембарго на селскостопански стоки. За това алармира пред Фермер.БГ Мирослав Черников, който отглежда 500 декара черешови масиви в Силистренскоя регион и има собствена фабрика за калиброване, сортиране и пакетиране на плодовете. 
 
Овощарят изнася на 100% произведената продукция в чужбина, като до миналата година почти цялото количество череши са отивали към руския пазар: „До миналата година изнасяхме почти на 95% само за Русия, но всичко се обърка с това ембарго, което направиха, и в момента се насочваме към Западна Европа, Южна Африка и Близкия изток – Израел.“, обясни Черников.
 
Производителят е успял да реагира бързо и да намери пазари за тазгодишната реколта. Те обаче са свързани с много високи разходи за издаването на нови сертификати на градините и на фабриката, тъй като всяка държава и всяка западна верига си има собствени изисквания. Сертификацията се прави от външни фирми, които ще въведат градините и фабриките на родните земеделци по техните изисквания.
 
Минимум три са сертификатите, с които в момента трябва да се сдобие стопанството на Мирослав Черников: „Сертификатът GlobalGAP е задължителен за градините. За фабриките, където се прави калиброването, сортирането и пакетирането, трябва друг задължителен сертификат. Задължителе е и сертификатът по ISO за качеството на продукцията и евентуално повечето от големите вериги супер маркети имат собствени сертифициращи фирми и собствен сертификат, който трябва да притежаваме за да продаваме там“.  За пример производителят посочи, че цената само на сертификата GlobalGAP e около 8000 евро – средства, които овощарите ще трябва да извадят от собствения си джоб.
 
Междувременно по време на Парламентарния контрол днес, министърът на икономиката Божидар Лукарски отчете, че наложените икономически санкции от Европейския съюз на Русия са довели до спад на стокообмена между България и Руската федерация с над 15 на сто: „Само за периода след въвеждането на ограничението по вноса от Русия, т.е периодът август-декември 2014, износът пна селскостопански стоки и храни от групите, които в по-голямата си част са предмет на забранителния списък, намалява с два милиарда 615 цяло и 2 хиляди щатски долара в сравнение с предишната година.“
 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!