Ниските цени и липсата на изкупуване на череши накараха производители от региона на Кюстендил да излязат на протест. Около 150 земеделски производители и собственици на черешови масиви се събраха в центъра на кюстендилското с.Таваличево, за да изразят недоволството си от ниските изкупни цени и спирането на изкупуването на плодовете.
[news]

Тонове набрани череши са по гаражите и мазетата или не са извозени от градините, защото изкупуването е спряно, каза управителят на кооперацията Борислав Гогев, цитиран от Националното радио. Според него и протестиращи от Драговищица, Коняво, Катрище и други села, държавата и държавните органи трябва да се намесят. Протестиращите настояват за среща с областния управител на Кюстендил Виктор Янев, но той не се е отзовал. 
 
В региона обвиняват за всичко "бандата на четиримата" италианци, които от десетилетия диктуват условията и цените за реализирането на кюстендилските череши. Последните дни цената им паднала на 60 стотинки за килограм, но изобщо нямало изкупуване - особено на тъмните сортове, оплакаха се от с. Драговищица. Не може държавата да изисква от нас да сключваме договори с берачите, да плащаме данъци за регистрираните от реколтата печалба, а да не контролира чуждестранните търговци, които изкупуват на безценица черешите ни, казват протестиращите. Държавата следва да съдейства за откриване на пазари и за реализацията на реколтата ни, настояват земеделски производители. 
 
Един от основните изкупвачи, Микеле Санторели, тази година не изкупувал в Кюстендилско, защото имал около 5 хиляди декара собствени градини, които вече плододават, в Пловдивско. Санкциите срещу Русия също се отразили зле върху обема на изкупуваната продукция от череши в региона, казаха от земеделските кооперации.
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!