Заради частично пропаднали площи, засадени с череши и вишни, производители настояват за държавна помощ. Като причина те посочват неблагоприятните климатични събития тази година, като буря, непрестанен и проливен дъжд.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на служебния министър и екипа му?

Въпросът е повдигнат от браншови организации от сектора още преди време. Тъй като до момента не е ясно дали и какво ще предприеме държавата, за да подпомогне тези земеделски стопани, е изпратено ново писмо до служебния земеделски министър проф. Христо Бозуков от името на Национална био асоциация (НБА).

„При предприемане на процедура за нотифициране на указания, касаеща подпомагане на тези земеделски стопани с пропаднали до 50% площи, засадени с череши и вишни, следва те така да са съобразени, че земеделците да не попаднат в графа „измамници“ при предоставяне на т.н. обвързана подкрепа за същите площи“, настояват от бранша.

Затова тяхната молба е условията на подпомагане да бъдат предварително съгласувани с браншовите организации, а при разпределянето му да се направи диференциация между конвенционално и био производство.