Областният управител на Плевен Ралица Добрева прие делегация на Асоциацията на производителите на селскостопанска техника в Руската федерация. В срещата участваха земеделски производители от Област Плевен.
 
"В последните години руските производители на селскостопанска техника имат една сериозна и агресивна политика по отношение на износа на селскостопанска техника - трактори и прикачен инвентар от Русия и той вече достига нивата на западноевропейските им аналози, а в ценово отношение, те продават поне с 15-20 % по-ниско", обясни Николай Маринов - директор на „Главна дирекция Земеделие и регионална политика" в Министерството на земеделието и храните, цитиран от Дарик. 
[news]
Той добави, че в България годишно се продават около 35 руски комбайни от общо близо 400, внасяни от останалите страни-производители.
 
Желанието на МЗХ е да се възобновят отношенията с руското Министерство на селското стопанство, за да може да бъдат направени комисии между двете министерства, които да видят, кои са проблемните зони. Така те ще могат да бъдат преработени и при евентуално отпадане на санкциите към Русия, българските производители да направят интервенция на руския пазар.
 
Маринов обясни, че Асоциацията на производителите на селскостопанска техника в Русия осъществява връзката между Министерството на селското стопанство, при която се разпределят между 25 и 30 % от средствата, които дотират производството на селскостопанска техника.
 
Петима са производителите на земеделска техника от Русия, които участваха в срещата с български фермери от Плевенска област. Сред тях са производител на комбайни, прикачна техника, на техника за балиране на продукцията и оборудване на ферми.
 
Интересното е, че предлагайки техниката, производителите предлагат и нисколихвен кредит към руски банки в порядъка на между 2 и 4 %.