6 млн. лева е бюджетът, който ще бъде отпуснат за кредити на производителите на плодове и зеленчуци за купуване на семена, разсад и торове за полско и оранжерийно производство за реколта 2021 г. Това реши Управителният съвет (УС) на Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ) в четвъртък, 19 ноември.

Плодове и зеленчуци: Колко внесохме и колко изнесохме

Кредитите имат за цел да осигурят оборотни средства на производителите за техните земеделски стопанства, поради тежката пазарна конюнктура, породена пандемията от коронавирус (COVID-19). Както и заради влошените климатични условия при отглеждане на зеленчуковите култури.

На подпомагане подлежат регистрирани земеделски стопани, които имат подадено и приключено заявление по схемите за обвързано производство на полски и/или оранжерийни зеленчуци за реколта 2020 г. 

Още едно изискване е те да са подавали заявление за подпомагане по същите схеми поне 3 години назад (за Кампания 2017, за Кампания 2018 и за Кампания 2019 г.).

Кредитите ще се предоставят при лихва в размер на 1.5%. Единичната ставка ще покрива част от разходите за отглеждане на зеленчуковите култури. Лимитът на кредита за един бенефициер е до 300 000 лв. 

Кредитите трябва да бъдат погасени до 30 ноември 2021 г.

Предстои земеделското ведомство съвместно с ДФЗ да изготвят указания за предоставяне на заемите.