Спешно ограничаване на тавана на Ковид помощта, като на подпомагане да подлежат първите 100 ха (или 100 000 лв. на стопанство). За това настоява Национална био асоциация (НБА) в писмо до премиера и земеделския министър. В момента ДФЗ контролира общата стойност на помощта да не надхвърля 440 059 лв. на бенефициер.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на служебния министър и екипа му?

Техните мотиви са, че така разписана мярката води до неравномерно и неправилно разпределяне на финансовия ресурс между земеделските стопанства в сектора. Създават се и условия за „изтичане“ на публичен национален финансов ресурс към крупни земеделски стопанства чрез подпомагане на т.нар. винени лозя, чиято дейност не подлежи на подпомагане чрез механизмите на ОСП.

За НБА е сериозен пропуск да липсва разграничение на земеделските стопани, които са малки винопроизводители, от притежателите и производителите на лицензи за високоалкохолни напитки. Затова те искат изцяло да отпаднат от подпомагане бенефициенти, обработващи винени лозя, чиито производства са насочени към преработката на спиртни акцизни напитки, като ракия, мастика, водка и др.

От бранша настояват също да има диференциране на ставката за биологично и конвенционално производство, както и допустими кандидати да бъдат стопанства със 100% пропаднали площи през Кампания 2020. 

Във връзка със зачестилите случаи на виртуални животни от Асоциацията искат да бъде направена 100-процентова проверка на терен за всички бенефициенти от сектор „Животновъдство“ и „Пчеларство“, заявили плащания над 15 000 лв., преди изплащане на помощта.

Не на последно място от НБА не приемат начина и реда на утвърждаване на така представените указания по визираната държавна помощ, „защото това се е случило непрозрачно, без знанието и подкрепата на браншовите организации в сектора“. 

„Както от публично изложената позиция на нашите колеги, така и ние в качеството си на браншова организация от този сектор не сме били запознати по никакъв начин с условията, по които ще се прилага държавната помощ“, казват за финал биопроизводителите.