Цената на водата за поливни нужди трябва да се намали. Това е искането, отправено към Напоителни системи ЕАД от Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я), подкрепено от още шест асоциации и съюзи в сектор “Плодове и зеленчуци”.

Фермерите да използват собствени водоизточници за напояване?

От години, когато стана време за поливния сезон, производителите в страната изтръпват - или заради увеличението в цената на водата, или заради закъснението й в някои основни райони.

“Това наше искане е от три години, вследствие на повишението на цената на водата и наложените допълни такси за първа поливка”, коментират от бранша за Агри.БГ.

Производителите са на мнение, че след като към Напоителни системи ще се отпуснат почти 1 млрд. лева за възстановяване, рехабилитация и ремонти, част от плана за възстановяване на страната, цената на водата трябва да се намали.

“Тези инвестиции ще имат за цел да намалят загубите на вода, да оптимизират управлението на процесите и съответно да постигнат най-чакания от всички производители краен резултат, а именно по-евтина вода и то още този сезон”, категорични са асоциациите.

Браншът дава конкретно предложение, което е с цел да стимулира разширяване на площите за напояване на плодове и зеленчуци.

“Предлагаме цената на водата за стопанства с изградена система за капково напояване да бъде с 50% по-евтина от базовата цена. В момента се получава така, че всички потребители плащат една такси за поливане - без значение дали си инвестирал в капково напояване, поливаш гравитачно или чрез друг метод. Според нас това е крайно несправедливо, имайки предвид огромните разходи на стопаните, изграждайки модерни инсталации за капково напояване”, казват от БАМ-Я.

Според тях би било справедливо, ако се въведе преференциална цена с 50% намаление от базовата, като тя да се лимитира до установените норми на декар за различните култури, поливани със системи за капково напояване.

От бранша заимстват подхода от подпомагането на социални групи, на които точно по този метод се отпуска електроенергия и питейна вода. Доводите за това са, че сектор “Плодове и зеленчуци” е един от чувствителните в страната и в същото време пряко зависим от поливната вода.

“Браншът се влияе пряко от наличието на поливна вода, както за производство, така и за получаване на субсидия по обвързана подкрепа”, обясняват те и изтъкват, че към момента почти половината от получената субсидия към земеделците се използва за разплащане на таксите за поливна вода.

“Именно това е една от причините голяма част от малинопроизводителите все още да не са платили водата за сезон 2020. Те чакат изплащане на субсидиите, за да погасят задълженията си към Напоителни системи ЕАД”, обяснява Божидар Петков, председател на БАМ-Я.

Производителите очакват за регионите Попово и Лозница през този сезон водата да бъде пусната без закъснение през втората половина на месец април. 

“Подобни проблеми и закъснение с получаването на вода за напояване вече две години подред носи изключително големи загуби на производителите на ягоди от този регион. И се определят в размер на 250-300 лв. на декар. Очакваме исканите от нас промени да бъдат отразени със заповед за цените за напояване за сезон 2021 г. още преди началото му”, добави Петков.

Браншовите организации очакват и да бъдат включени при изготвяне на плана за рехабилитация и ремонти в Напоителни системи ЕАД. Според тях само по този начин ще успеят да се извадят приоритетите и да се изкажат проблемите - такива, каквито са за земеделските стопани в страната.

Писмото, изпратено от БАМ-Я до Напоителни системи е подкрепено от Съюз на дунавските овощари, Добруджански овощарски съюз, Асоциация български пипер, Национална биоасоциация и Българска асоциация Биопродукти.

Друг сериозен и масов проблем при напояването е свързан с кражбите на вода. И въпреки че от 2018 г. насам само при съмнение Напоителни системи сигнализира прокуратурата, подобни случаи продължават. По тази причина от БАМ-Я предлагат да се легализират всички кладенци с държавна субсидия на местата, в които няма изградена инсталация от Напоителни системи. 

Режимът за биене на сонди се облекчава

Още в края на 2020 година от ресорното ведомство уведомиха фермерите, притежаващи кладенци, че те могат да бъдат легализирани.

Оттам обявиха още, че регистрацията на водовземни съоръжения за лични цели не подлежи на никакви такси, а собствениците имат право на до 10 куб.м. вода на ден безвъзмездно за лично ползване. Що се отнася до водовземните съоръжения за стопански цели, законопроектът предвижда на тях да бъдат поставени водомери, които да отчитат точното потребление на вода, която ще се заплаща според тарифата. Заради епидемиологичната обстановка в страната, земеделците получиха 2 години отсрочка за регистрацията на кладенци.