Средно ранните череши, отглеждани от Земеделска кооперация „Нива 93“ в силистренското село Иширково вече са отрупани с плод, но им е нужна поне седмица, за да излязат на пазара. 110 дка череши отглеждат в стпанството, от които 20 дка са ранни и вече са обрани. 


Пазар обаче няма, идват само малки търговци с бусове по 1 тон. Зареждаме и нашите магазини, където цената на дребно е 3 лева“, разказва председателят на кооперацията Велика Стоилкова. 

Румънски купувачи също няма, тъй като те предпочитат да пазаруват от местата, които са по-близо до Букурещ – градините в Русенско, край село Нова Черна и Тутракан, където също има черешови насаждения, става ясно от думите ѝ. 

В овощните градини на кооперацията освен череши се отглеждат още кайсии, сливи и праскови. 

Кайсиите все още не са узрели, но очакваната реколта е слаба. Плодовете при ранните сортове са измръзнали, тъй като пролетните студове достигнаха до критично ниски температури. Очакванията за добив от 1 000 тона кайсии няма да се оправдаят, сочат прогнозите на опитната агрономка. Едва около 400 тона ще приберат в стопанството. 
300 дка с кайсии вече са изкоренени, а на тяхно място се отглежда царевица. 

Поради липсата на преработвателно предприятие в региона, през летния сезон плодовете от Иширково се транспортират до пловдивското село Катуница. 

Липсват купувачи и на суровината за прословутата кайсиева ракия, големите винпроми почти са прекратили изкупуването на плодове за високоалкохолната напитка. 

Прасковите и сливите, които се отглеждат органично, не се изкупуват като биопродукти, а на много по-ниски цени. 

„Времето тече, а още не е ясно по дадена мярка, ако я ползваме, какво ще получим, нито условията са категорични. Все се умува, все нови предложения се правят, а годината почти се преполови и се закъснява твърде много“, коментира Стоилкова ситуацията в новия програмен период. 

Кооперацията има да получава още 1 млн. лева субсидии по различни интервенции. Графиците за изплащането обаче не се изпълняват, а за някои мерки има индикации, че финансирането не е достатъчно. 

 „Мисля, че цялата селскостопанска политика на държавата е объркана, получаваме много субсидии, но на парче, така че за всеки да има по малко“, казва председателят на ЗК „Нива 93“. 

За пример тя дава борбата с градушките и предлага вместо да се дават на няколко производители средства, парите може да се съберат и да се направи съвременен полигон за борба с градушките, вместо да се използват стари технологии и разни пушкала за разбиване на облаците.

Според нея така стои въпросът с напояването, както и с преработвателната индустрия. „Вместо да получава всеки по 2 млн. лева, да се обединим и да имаме един добър консервен комбинат в региона, а не да караме плодовете за преработка на 300 км“, споделя още Велика Стоилкова.