В овцефермата на Жечко Андрейнски целогодишно има агнета за продажба. Животните са от известната месодайна порода Ил дьо Франс

Стопанин: Изчистването на огнищата е важно за запазване на овцевъдството в България

 

„Ние имаме агнета не само за Гергьовден и Великден, но и по всяко време на годината, така че ще разполагаме с достатъчно животни, за да задоволим търсенето в региона и по предстоящите празници“, споделя стопанинът, който е успял да съчетае успешно във фамилния селскостопански бизнес растениевъдството и животновъдството. 

От тази година към овцефермата той е успял да изгради и кланица, където се прави подготовка на агнетата за пазара. Идеята е по този начин да се улеснят купувачите, които предпочитат агнетата от тази ферма. 

„Цената ни е миналогодишната – 12 лв./на килограм с ДДС живо тегло. Няма промяна от три години и тази година ще я задържим на същото ниво“, споделя за Агри.БГ Андрейнски, който е председател на Съюза на зърнопроизводителите във Видин. 

Макар традиционно търсенето да се засилва около двата големи християнски празника, през цялата година има тържества и различни поводи, поради които хората и през останалото време си купуват агнета, става ясно от думите му. 

„Ние не можем да произведем голямо количество животни и да ги предложим за износ по две причини – първо трудно ще се намерят поне 10 000 агнета, с които да се натовари един кораб, а освен това регионалния пазар не е лош, хора от съседни области идват да купуват, тъй като предлагаме добра месодайна порода, така че който е опитал един път след това се връща отново“, казва Жечко Андрейнски. 

Сред трудностите, с които се сблъсква в животновъдното стопанство той посочва, че работната ръка остава основен проблем. „Реализацията на продукцията също е предизвикателство, понеже е разкъсана през цялата година, но все пак ние имаме възможност да осигуряваме постоянно стока. От нас купуват не само хора със специални поводи, но и магазини, ресторанти и други заведения“, сподели още опитният земеделец. 

Цената на дребно в магазинната мрежа в момента е около 24 – 25 лв./кг трупно тегло, а от коментарите в специализираните групи по овцевъдство в социалните мрежи става ясно, че стопаните ще търсят между 9 и 15 лв./кг живо тегло по Великден. Повечето се надяват на 13 лв./кг, но реалната цена ще се определи от пазара.

В момента у нас се продава агнешко месо и от внос, предимно от Северна Македония. В съседна Румъния, където често българите прескачат на пазар, агнешкото традиционно е по-евтино от произведеното у нас.