Водя хора отдалеч. В момента при мен работи една група, която живее на 100 км оттук. Плащам отделно горивото. Даже вече се наложи да купувам трети-четвърти микробус. Справяме се засега, но затова сме намалили площите, споделя производителят Емин Емин от Велики Преслав за Агри.БГ.

Гласувайте: Запасявате ли се с торове навреме?

Преди години градините му с малини и ягоди са се простирали на стотина декара, сега ги е редуцирал наполовина. Затова набляга и на нови, по-интензивни сортове с потенциал за по-голям добив. 

„Всяка година наши работници заминават в чужбина. До дни тръгва масово бране на продукцията, а имам информация, че половината ми работници отиват във Франция на гроздобер. После се връщат, работят 10 дена и отново бягат навън. Обезсмисля се всичкият труд и разход, които сме направили. Брането ще е много трудно“, казва Емин.

Работниците от по-далечни краища на страната се карат в насажденията всеки ден, тъй като няма къде да бъдат настанени. Има идея в новия програмен период да се отпускат пари по европрограми за изграждане на мобилни кампуси. Така работниците ще могат да живеят във фургони за доста по-дълго време и да прибират продукцията.

Друг вариант е работата да се улесни с комбайни, но за целта е нужно да се заложи на определени сортове, разстояние между редовете и технология на отглеждане.

„Най-добрият вариант е да се комбинира комбайн с работна ръка. След механичната работа трябва да пуснем хора да дооберат, иначе добивите ще са по-ниски. Но без комбайни няма да ни се размине, ако искаме да увеличаваме декарите“, категоричен е младият производител.