Цената на пшеницата расте стремглаво. „Само за ден на MATIF котировките скочиха с 9 евро. Това е показателно – няма стока, липсва пшеница, но не у нас. Ние ще изнасяме“, коментира Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Ще се намери ли ресурс за фермерите с ново отваряне на Ковид-мерките?

Тя посочи, че пшеницата вече скочи над 400 лв./тон, дори стигна 415 лв./тон. Все още производителите се въздържат от масови продажби и следят възходящото движение на цените. 

Пъстра е картината в различните региони на Добруджа по отношение добивите на пшеница. „Имаме колеги, които прибраха по 450-500 кг/дка, а други достигнаха 800-900 кг/дка“, обобщи производителката.

Средният добив в Добричка област е 625 кг/дка. „Говорим за изключително добър добив за пшеницата. За последните няколко години това е много добър резултат, особено на фона на постоянно повишаващите се котировки. Отдавна не е имало такива цени, друг е въпросът дали трябва да ни радват“, допълни Жекова и визира високите цени на торовете и препаратите. Заради почти двойното им увеличение, производството на декар пшеница през тази година стана много по-скъпо. 

По-високата цена на зърното е обусловена в момента от ниските добиви в Европа. „В Русия също има ниски резултати. В Украйна са прибрани средно по 400 кг/дка, но още не са започнали да продават, а страната е един от ключовите производители на пшеница“, коментира проф. Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт.