Пламен Газянов от град Славяново е един от колоритните производители по фермерските пазари – народен човек с хаплив език. Но свикнеш ли му веднъж, започва да ти харесва неговата ироничност и увереност – нещо, което все по-често липсва в колегите му.

От първия декар до затворения цикъл биопроизводство на лешници и орехи

Не че при Газянов всичко е цъфнало и вързало, но се оправя. Със собствени инвестиции разширява цеха за преработка на ядки, защото предишният му е отеснял. Работа има, хора няма. 

„Ако конюнктурата в страната е нормална, мога да подпиша договори и да работим много. Изпълних проект по подмярка 4.1 за инвестиции, но вече стоя настрани от кандидатстването по ПРСР. Влагам изцяло собствени средства. Става по-бавно, но не се оплаквам“, споделя производителят пред Агри.БГ.

Вече над 10 години той отглежда орех, лешник и слънчоглед. Допълнително купува други суровини, които преработва. Прави тахан, тахан халва, ленено брашно, шарлан, всякакви видове студено пресовано масло. От градината до крайния продукт – всичко е биосертифицирано.

„Искам да увеличавам насажденията, но няма кой да работи, това ме притеснява. Субсидиите не ме интересуват – като дадат, дадат. Ако не, да са живи и здрави. Градината ми не попада в селски район. Освен това черупковите плодове са орязани от всякакво подпомагане, освен по СЕПП. Не се водим чувствителен сектор, направо сме безчувствени“, шегува се Газянов. 

И в новия програмен период черупковите плодове са изключени от схемите за обвързано подпомагане. Липсва и възможността да се участва по подмярка 4.2 за закупуване на машини за преработка в този сектор.

„Когато извадиха черупковите плодове от обвързаната подкрепа, попитах тогавашния земеделски министър на изложението АГРА в Пловдив защо слагат всички производители под общ знаменател. Ако не знаят как се проверяват черупкови градини, ще му покажа без хонорар. Като вляза в една градина, мога да му кажа дори през коя година е рязана“, посочва фермерът.

Факт е, че за всички тези години се изредиха доста земеделски министри и зам.-министри на бул. Христо Ботев 55, но Пламен Газянов продължава да продава своята продукция на фермерския пазар всяка сряда пред същата тази сграда. Значи е на прав път, а в трудните моменти иронията и увереността помагат доста.